Зрелостен проект запозна колежанската общност с финансовите технологии и криптовалути

Снимки: Дора Ангелова

На 13 февруари в колежа успешно се проведе Финтех семинар - зрелостен проект и финал на кампанията на дванайсетокласниците Николай Джамбов и Александър Начев по запознаване на общността със света на финансовите технологии и в частност - криптовалутите.

Адвокатът в „Делойт” Павлин Стоянов, в ролята си на гост-лектор и модератор, преведе присъстващите през навлизането на българския и международния пазар на финтех компаниите, които обработват криптовалути и поведе дискусията за бизнес възможностите в майнинга, опасностите и рисковете от злоупотреби, актуалните регулации в ЕС и България. Неговата професионална експертиза в криптовалутите и блокчейн технологиите беше особено полезна и в обсъждането на и разликите между различните криптовалути, начините за сдобиване с тях и очакваната им бъдеща употреба. Г-н Стоянов не пропусна да разясни и други финтех аспекти, като групово финансиране (crowdfunding), дигитални заеми и технологии за изкуствен интелект (Artificial Intelligence - AI).

Финтех семинарът беше ценно изживяване за всички ученици на колежа, които правят първите си стъпки към финансовата си независимост. Напоследък технологията се използва разширено във финансирането на стартъпи, което е допълнителна предпоставка за ползите от семинара, тъй като финансовите технологии предоставят и широко поле за всеки, който иска да се развива в областите програмиране и AI, които се използват при банкиране и определяне на кредитоспособност на клиенти.

От името на общността благодарим на Павлин Стоянов за отделеното време и участието му в това ценно събитие!