Наш ученик спечели международна награда за дебати

Десетокласникът от Американския колеж Светослав Костов спечели финала на Европейски младежки парламентарен дебат, който се състоя на 16 март в Рим.

Състезанието бе организирано от PlasticsEurope от Young Leaders GmbH. Темата на дебата беше за и против използването на пластмасите в контекста на съхраняването на енергията и опазването на околната среда. Както е посочено на страницата на PlasticsEurope в официалната информация за състезанието, „младият победител се справи най-добре, като речта му беше отлично аргументирана и впечатляваше със силната си реторика”. Журито, оценяващо участниците, беше съставено от политици, експерти от сектора за производство на пластмасови изделия и журналисти.

Светослав спечели състезанието в съревнование с 50 младежи от пет европейски държави – Италия, Германия, България, Хърватия и Турция. За да достигнат до финала, участниците са били избрани от общо 500 младежи, явили се на предварителна селекция на национално ниво. България беше представена от общо 11 ученици, 4 от които от Американския колеж. Освен Светослав, поздравления за отличното им представяне заслужават Маргарита Тодорова от 11. клас (класирала се на десето място), както и Стефан Курдов и Елтимир Александров от 12. клас. Като цяло класирането на трима български ученици в първата десятка е голям успех за България.

Накратко тезата на Светослав, който е „за” използването на пластмаси, гласи:

„Пластмасите, както се вижда и от наименованието им, са гъвкави. Тази гъвкавост идва и от свободата, която ние, хората, имаме за използването им. Казано иначе, не пластмасите вредят на околната среда, а хората – чрез тях. Поради тази гъвкавост обаче пластмасите, използвани правилно и добросъвестно, имат най-големият потенциал за най-енергийноефективен материал на века...”

Повече за участието на нашите ученици в състезанието в Рим можете да прочетете в следващия брой на Информационния бюлетин на Колежа, който ще излезе в края на март.