"Хамелеон" на екран

Режисьорът Георги Мартев е президент на клуба за късометражни филми в Американския колеж. Сценаристът Теодора Василева проявява таланти от рисуване до творческо писане. Заедно двамата дванайсетокласници от колежа са направили 12-минутен филм с участието на Башар Рахал, Китодар Тодоров и Райна Караянева.

Филмът разказва за просяк, олицетворение на злото, който има способността да променя облика си. Използвайки тази своя сила, той си набелязва жертва, чиято самоличност да открадне - неблагодарен бизнесмен, имащ всичко, но неоценяващ нищо.

Първата бележка на главния актьор и съпродуцент Башар Рахал към младите автори на филма: "Не може да имате само лоши герои, които преследват само лоши цели. Публиката няма да го приеме." Така че променили леко концепцията. Също така се оказали с изцяло променен диалог. Подробности за това – по-долу.

Предстоящите прожекции на "Хамелеон" отбелязват успешния край на един целогодишен процес за Теодора и Георги. В края на 2017 г. те разработили идеята и написали първия вариант на сценария. Георги получил подарък от родителите си – за осемнайсетия му рожден ден да му помогнат да си направи собствен филм.

Но не познавали никого в кино средите. Затова Георги се заровил в продуцентската база данни на Националния филмов център. Бил изненадан, когато масовият му имейл с идеята на филма получил доста отговори. Башар Рахал се обадил и казал, "Искам да го направим. Хайде да се срещнем утре!"

След като свели половинчасовия сценарий до 12 минути – по бюджетни причини, естествено – Георги и Теодора намерили изпълнителен продуцент в Семперия филмс. Операторът Христо Лазаров бил още един безценен сътрудник. После нещата замрели за лятото.

Когато изтекъл август – и училището щяло да започва – Рахал се върнал в България за три дни. И снимките отнели два от тях.

Георги казва, че на снимачната площадка се чувствал като ученик през първия ден и като режисьор през втория. Първият снимачен ден за един режисьор – и то ученик – може да бъде смазващо преживяване. Особено когато си заобиколен от 30 професионалисти с много повече опит от теб, които – както във всяко творческо сътрудничество – не се стесняват да ти го налагат. От голяма помощ били репетициите с актьорите. Но сценаристката Теодора била стъписана когато звездата Башар изцяло импровизирал репликите си. "За мен героят беше по-изискан," признава тя.

Динамичната пост-продукция включвала няколко нощи посветени на монтажа, допълнителни снимки и обаждането на композитор от Лос Анджелис, който предложил на нашите кинаджии да напише музиката на филма, защото харесал неговата страница в IMDB.

Нямаме търпение да видим резултата. И ето как ще го направим: първата прожекция е в кино "Одеон" на 5 декември. Тя е разпродадена. Втората – с английски субтитри – ще е веднага след първата (на 5 декември от 19 ч.  в "Одеон"). Ако, докато прочетете това, и тя се разпродаде, ще има прожекции в кино "G8" на 7, 15 и 16 декември, така че веднага хуквайте към касата!