ПРОГРАМАТА НИ ЗА АНГЛИЙСКА ДРАМА И МЮЗИКЪЛ – ПОБЕДИТЕЛ В СЕЛЕКЦИЯТА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА В СВЕТА

Програмата за английска драма и мюзикъл на Американския колеж в София, съставена от български ученици и ръководена от български преподаватели, е победителят сред всички номинирани училищни театрални програми в САЩ и официално ще представлява „Американския Училищен Театрален Фестивал” (AHSTF) на световния Фриндж Фестивал (Fringe Festival) в Единбург през 2013 г.

Нашите ученици получават уникалната възможност да изиграят четири представления на своята адаптация на хитовия бродуейски мюзикъл "Пролетно пробуждане". И това ще се случи на специалната собствена сцена на AHSTF в Единбург!


Поздравяваме членовете и ръководителите на театралната програма към Колежа за големия успех!

 

„Американският Училищен Театрален Фестивал” (АHSTF) е основан през 1994 година от училищни и колежански театрални преподаватели. Фестивалът е създаден, за да отличава различни училищни театрални програми и да дава възможност на учениците, които се занимават с театър, да покажат своите умения на световен форум. „Американският Училищен Театрален Фестивал” функционира съвместно със световноизвестния Фриндж Фестивал в Единбург - най-големия фестивал в света за изпълнителски изкуства, който се провежда всяка година през август в Единбург и в продължение на три седмици събира над половин милион зрители. За участие в „Американския Училищен Театрален Фестивал” се номинират само топ театрални училищни програми от щатски, регионални или национални организации, както и от университетски театрални професори. Всяко номинирано училище попълва апликационна форма, с която кандидатства за приемане във Фестивала. Всяка кандидатура се разглежда от Борда на „Американския Училищен Театрален Фестивал”, съставен от колежански театрални професори. Бордът определя кои са топ театралните програми на база на тяхната дейност от последните пет години, награди, важността им за обществото и препоръките, които са представили. За да поощри участието на училищните театрални програми, Фестивалът не разрешава кандидастване в последователни години. Победилите имат една пълна година да се подготвят за своето единствено участие на световната сцена на „Американския Училищен Театрален Фестивал”.

Снимка: Борис Урумов, Клуб по фотография към Колежа