Международен успех по баскетбол

 

Треньорът Брайън Хорнек, спортният директор Валери Банчев и декан Там Смит заведоха момчетата от баскетболния отбор на посещение в Тел Авив, където пожънаха успех при гостуването си на турнира на Американското международното училище "Уолуърт Барбър."

След 4 мача в рамките на 3 дни отборът спечели медал за второ място.

Г-н Хорнек разказа: "Сред най-силните моменти бяха петъчният ни мач пред цялото училище и класирането ни на второ място в събота. В допълнение към състезанието получихме и значителна доза история и култура при обиколките си из Йерусалим и други ключови места. Хората от Американското международно училище бяха прекрасни домакини, а нашите момчета – чудесни гости."

"Този процес започна миналата година," разказва декан Смит. "Имахме фантастична възможност, тъй като един бивш наш колега – Том Маршал – се премести в Израел, за да преподава в Американското международно училище "Уолуърт Барбър." През ноември започнахме да си говорим как да сближим двете училища."

Първоначалният план – да проведат посещението до края на годината – се оказа прекалено прибързан. Следващата възможност се отвори през февруари. По-късно през срока би било неудобно за единайсетокласниците, които в крайна сметка бяха шестима от осемчленния отбор, който отиде в Тел Авив.

Декан Смит казва: "Тази година целта ни беше да проведем първото международно спортно гостуване от страна на колежа и, на второ място, то да бъде успешно. Под "успешно" разбираме безопасно пътуване, изграждане на връзки с чуждестранното училище, с учениците и техните семейства и, разбира се, да се забавляваме, като спортуваме. Това беше третата ни цел. И четвъртата – ако спечелим, чудесно. Това е бонус. Определено не е единствената причина да отидем, но със сигурност е важна причина – да се състезаваме и да спечелим."

В крайна сметка спечелиха второто място. Нашият отбор го постигна срещу две професионални баскетболни школи и Американското международно училище.

Президентът на колежа д-р Ричард Т. Юинг, мл. също коментира успешното събитие: "Момчетата ни играха добре и се държаха похвално като посланици на училището. Точно такива международни състезания, изпълнения, представяния и обмени се надяваме да правим все повече в предстоящите месеци и години."

Това постижение на момчешкия ни баскетболен отбор идва в допълнение на изключително успешния сезон на местно ниво. За първи път в историята на колежа момчетата спечелиха първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол, а през декември станаха и шампиони на община "Младост."