Извънкласни дейности в колежа

Американският колеж в София има отлично развита програма за извънкласни дейности, целяща да се създаде мост между академичния свят в колежа и живота извън неговите предели. Програмата е създадена, за да работи в подкрепа на концепцията за цялостно образование, което подготвя учениците за всички аспекти на живота след колежа.

Танцова програма на Американския колеж

Танцовата програма в колежа се основава на модерен съвременен стил, съчетан с разнообразие от класическа, етно, хаус, поп и филмова музика.

Заучаването на хореографията и извършването на сложни движения е отлично упражнение за мозъка и духа. Танцът също така развива умения, които помагат в много аспекти от живота, включително по-добра концентрация, по-добра способност за слушане и следване на указания, преодоляване на предизвикателства и по-добра способност за изразяване на емоция. Танцът също помага за развиване на усещане за ритъм, координация и оценка на музиката.

Нашата мисия е да разкажем история като използваме човешкото тяло. Изявите ни са на Коледния концерт и на Фестивала на изкуствата в края на учебната година. Пътят е дълъг, но си заслужава!

Вярваме, че танците са необходимост, която може да прерасне в любов и отдаденост.

Футболен клуб на колежа

В колежа имаме два футболни отбора, включващи играчи от 8. до 10. клас (ACS II) и ученици от 11. и 12. клас (ACS I). Тренировките са всяка седмица и с всеки следващ път се усъвършенстваме и развиваме като екип. Нашата цел е да създадем сплотен отбор със силен дух и да се опитаме да постигнем възможно най-високите резултати. И двата отбора участват в различни турнири с други училища и обикновено резултатите са наистина добри. Последният турнир беше турнирът на частните училища, който беше голям успех за нашия първи отбор. Футболистите ни успяха да спечелят всичките си мачове с голяма разлика, благодарение на което спечелиха и турнира. Едно от най-големите постижения в последно време беше международният турнир миналата година в Израел. За пореден път колежът успя да спечели всички мачове в турнира и да затвърди репутацията на училището в международен план. Футболните отбори са наистина важни за училището, защото се представяме добре, създаваме страхотен екип, развиваме спортната репутация на колежа и в същото време много се забавляваме. 

Инструментално студио на колежа

Музикалното инструментално студио на колежа предоставя възможности на учениците да развиват сценични умения и да изпълняват класическа музика пред публика.

В допълнение към развиването на изпълнителски и артистични умения, нашите цели са да научим повече за композиторите и стиловете в класическата музика, както и да разширим знанията по теория на музиката.

За постигането на тези цели работим върху различни солови и ансамблови пиеси от различни класически епохи.

Репетираме в отделни времеви периоди (веднъж или два пъти седмично за всеки ученик), с изключение на случаите, когато подготвяме творба за групово изпълнение или репетираме за конкретна сценична изява. 

Основните ни концерти в колежа са Класическият и избрани класическите изпълнения, представени по време на Фестивала на изкуствата.

Мюзикъл на Американския колеж

Мюзикълът на колежа обединява учениците, които споделят страстта към театъра и сценичните изкуства.

Той изгражда и възпитава вкус и интерес към всички форми на сценичните изкуства и предоставя възможности за художествено и личностно израстване, от което полза има и училищната общност. 

Водим учениците през всички етапи на една музикална продукция. Изграждаме състав от ангажирани ученици, способни да предадат послание на публиката чрез музика, танц и актьорско майсторство.

Клуб по астрономия

Клубът се събира всеки понеделник в 3:45 ч. Обикновено един водещ (обикновено президентът, вицепрезидентът или преподавателят- спонсор на клуба, или членове на клуба заинтересовани от темата) ще изнесе презентация и кратка лекция на тема по астрономия. Това включва човешка астрономия, история на астрономията, география на космоса (описания на различни астрономически обекти и явления) или решаване на задачи. Тези задачи обикновено са свързани с физиката в или извън учебната програма, както и с подготовката за астрономическите олимпиади.

Освен това през цялата година клубът ще бъде домакин на астрономически вечери и наблюдения (както сутрин, така и вечер). Някои от тях са предвидени само за членовете на клуба, докато други са отворени за общността на колежа. Вечерните наблюдения включват сбирка на клуба и дейности, обединяващи екипа (например гледане на филм), докато планетите (или други астрономически обекти) се подредят - обикновено до 19-20 ч. Вечерта, след което наблюдаваме споменатите обекти с телескопа на г-н Йънгс. Сутрешните наблюдения са Клубът се събира всеки понеделник в 3:45 ч. Обикновено един водещ (обикновено президентът, вицепрезидентът или спонсорът, но отворен за членове, заинтересовани от темата) ще изнесе презентация и кратка лекция на тема по астрономия. Това включва човешка астрономия, история на астрономията, география на космоса (описания на различни астрономически обекти и явления) или решаване на проблеми. Тези проблеми обикновено са свързани или с физиката в или извън учебната програма, както и с подготовката за астрономическите олимпиади.Освен това през цялата година клубът ще бъде домакин на астрономически вечери и наблюдения (както сутрин, така и вечер). Някои от тях са предвидени за членовете на клуба, докато други са отворени за общността на колежа. Вечерните наблюдения включват сбирки на клуба и дейности за изграждане на екип (например гледане на филм), докато планетите (или други астрономически обекти) се подредят - обикновено до 19-20 ч. Вечерта, след което наблюдаваме споменатите обекти с телескопа на г-н Йънгс. Сутрешните наблюдения са около 6-8 ч. сутринта при лятното часово време, за да се сведе до минимум светлинното замърсяване. Забележка: Поради епидемията от COVID-19, дейностите, които изискват лична среща, са отложени, въпреки че все още са важни за клуба.Клубът ще има и дейности в пространството на SCIFI за различни проекти, свързани с астрономията. Това работи както като дейност за изграждане на екип, така и като възможност да се запознаете по-добре със SCIFI. Сутрешните наблюдения са около 6-8 ч. сутринта при лятното часово време, за да се сведе до минимум светлинното замърсяване.
Забележка: Поради епидемията от COVID-19, дейностите, които изискват лична среща, са задържани, въпреки че все още са важни за клуба.
Клубът ще има и занимания в Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) за различни проекти, свързани с астрономията. Така изграждаме екипа и опознаваме по-добре със SCIFI пространството.

https://stellarium.org/

https://www.youtube.com/watch?v=0rHUDWjR5gg&list=PL8dPuuaLjXtPAJr1ysd5yGIyiSFuh0mIL

https://astro-olymp.org/

Клуб за автомобили и състезания

Мисията на Клуба за автомобили и състезания е да обучава хората за това как функционира автомобилът, шофиране и да обсъждане на  различни състезателни серии като Формула 1, Формула Е, серия Рали и др. Това ще бъде постигнато чрез дискусии, лекции и семинари, които се концентрират върху гореспоменатите теми. Ще има и практически примери и приложения на научената информация, които ще бъдат полезни в реални ситуации. Пример за това е изучаването на основните пътни знаци, правила и маневри в конкретни ситуации от реалния живот. Ще обсъдим също иновации и технологии в съвременните автомобили.

Основно се фокусираме върху направлението за креативност на програмата CAS, но можем да организираме събития, в които могат да бъдат придобити CAS часове за Activity и Service. Такива събития могат да бъдат състезания на картинг пистата на София Ринг Мол или други писти, срещи на членовете на клуба в неделя, по време на които ще гледаме и обсъждаме редица състезания от Формула 1, срещи със спортни коментатори и / или пилоти , шофиране по писти и много други.

Миналата година имахме официална двучасова онлайн среща с коментатора на F1 Момчил Манчев, който ни разказа всичко за коментирането и кариерата си и отговори на нашите въпроси за автомобилния спорт и връзките му с него. Друга дейност, която организирахме миналата година, беше състезание по картинг на картинг веригата София Ринг Мол, където се забавлявахме заедно.

Клуб по банкиране и финанси

Тази година беше създаден Клубът по банкиране и финанси. Това е мястото, където обсъждаме основите на финансите и банковото дело. Нашата мисия е да въведем основни принципи на финансите, започвайки от историята и развитието на банките от тяхното създаване до наши дни, продължавайки с основните принципи на финансите, основни положения, акции, заеми и др.

Целта на клуба ще бъде да разбере основите на финансовите принципи и основите на банковите системи с цел ориентация на учениците към финансовата и банковата сфера. Нашата цел не е да станем най-добрите финансисти, а да дадем по-добро разбиране и ориентиране към идеята за финанси, което ще помогне на членовете на клуба в техния бъдещ избор на университет. По време на срещите имаме дискусии, а понякога гледаме филми за едни от най-успешните финансисти.

Клуб по драма на български език

Чрез репетиции и представления Клубът по драма на български език посвещава учениците в различни аспекти на драмата:

  • актьорска игра
  • режисиране
  • драматургически опит

Освен това обучава учениците от колежа да опознаят историята и текста в подготовка за съответната пиеса на техния майчин език.

Именно в пиесата учениците могат да отключат скритите си таланти и да поемат на пътешествие в театъра.

Общество "Смел нов свят"

Обществото на смелия нов свят, описано с една дума, е разнообразие. Има всичко, за което бихте могли да се сетите: от дебати до научни лаборатории и рисуване, и това е свързано с факта, че когато изследваме света, човек не може просто да го погледне от научна или политическа или социологическа гледна точка. Трябва да вземете под внимание всички възгледи по въпроса и това е, което правим ние в Обществото на смелия нов свят - ние изследваме света по неконвенционален начин. Всички наши дейности отразяват идеята да станем добре оформени личности и ние успяваме да комбинираме изкуствата и науките в нашите срещи. Гледаме известни филми, четем литература от световна класа, слушаме релаксираща музика след натоварен ден, обсъждаме актуални и противоречиви въпроси, свързани с изкуствения интелект, ядрената енергия, съвременната физика, антиутопичните общества в литературата и др. Изпълняваме различни творчески задачи: пишем писма до нашите модели за подражание и учени, рисуваме карти на съзвездия, гледаме звезди, организираме семинари за изкуство и наука и посещаваме обсерваторията в Рожен като част от нашето изследване на космоса. Нашият подход може да е различен, но как трябва да популяризираме науката в противен случай? Животът е вълнуващ и докато все още сме млади и любопитни, бихме могли да проучим всички негови възможности.

http://nao-rozhen.org/index_en.html

https://www.instructables.com/DIY-Star-Map-Memento/

https://www.george-orwell.org/1984

https://gutenberg.ca/ebooks/huxleya-bravenewworld/huxleya-bravenewworld-00-h.html

https://owlcation.com/academia/100-Debate-Topics

Бизнес клуб

Основната цел на клуба е да организира семинари, на които участниците в клуба да се срещат с водещи български бизнесмени, да научат ценни съвети, за да успеят в собствения си кариерен път, да посещават интересни семинари с професионалисти от различни сфери на бизнеса и икономиката. Чрез дискусии, които обхващат международните отношения, предприемачеството, маркетинга, финансите и сектора на недвижимите имоти, учениците преминават отвъд ограничения материал в училищната програма. В семинарите обсъждаме и теми от българската и световната икономика и политика. Някои от най-интересните лектори, дошли да изнесат лекции, са г-н Станимир Илиев, член на партията на НДСВ и бивш евродепутат, г-н Левон Хампарцумян, главен директор на УниКредит Булбанк, г-жа Милена Денчева, главен директор на Лидл България, г-жа Ралица Славова, изпълнителен директор на Maxxium България и много други. Някои от нашите гости, като г-жа Елена Маринова и г-н Елвин Гури, дори са били на корицата на Forbes България. Тази година ще организираме събитие за набиране на средства за дарение и да продължим да каним вълнуващи гости. Планираме организацията на събития, на които всички ученици в колежа, да чуят лекции от някои от най-проявените български бизнесмени от различни сфери.

Клуб за кариерно ориентиране

Клубът за кариерно ориентиране е основан през 2016 г. Оттогава участва в различни срещи и събития, за да помогне на учениците да начертаят бъдещите си планове и професионален път. На два пъти (през 2017 и 2019 г.) беше организиран Фестивал на професиите - много успешно събитие, на което присъстваха значителен брой ученици от колежа. През учебните години имаше семинари и презентации, които целяха  да помогнат на учениците да научат повече за различни професии и да разговарят с различни хора от определени професионални области.

Клубът провежда седмични срещи, на които членовете могат да обсъждат идеите си за бъдещето и да си помагат взаимно с информация, подкрепа и т.н.

Кино клуб

Целта на клуба е да задълбочи знанията и интереса на учениците, свързани с киното и кинематографията.

Целим да ангажираме интереса на учениците към филмите, да работим с филми и да мислим по-обстойно за филмите. Ще развием интереса на участниците към филмите, общите им познания и способността им да ги възприемат по-ефективно. 

През цялата година ще гледаме различни класически, гениални филмови сцени. Ще обсъждаме тези сцени и ще разширим знанията на учениците за филмите, от които са тези сцени, какво влияние са имали и какво означават. Една от епохите, които искаме да изследваме, е Златният век на киното, известен с невероятните си филми. Понякога ще провеждаме по-дълги срещи, в които ще гледаме цели филми и ще ги обсъждаме през следващите няколко срещи. Идеята е така да променим начина, по който хората гледат филми, по който мислят за тях и какво получават от филма.

Радваме се, че имаме различни мнения относно филмите и че изследваме различни кинематографски техники, които се използват за постигане на ефекта, който филмите продължават да имат и до днес. Познаването и гледането на филми от миналия век е важно за разбирането на филмите днес.

Нашата цел е да подобрим преживяването на учениците с филмите и да им дадем възможност да изследват повече филми, по-добре.

Клуб по циркови изкуства

Клубът по циркови изкуства има дългогодишна традиция и след кратък период на неактивност, отново отваря врати. Клубът има за цел да научи учениците на основите на жонглирането и балансирането, както и на по-сложни трикове в цирковите изкуства. Това също е чудесна възможност за учениците да практикуват жонглиране в дуо и трио, което може да стане само в общността на жонгльорите. Както жонглирането, така и балансирането, изискват изключителни концентрация и координация. Те не само подобряват физическата подготовка на учениците, но и служат като противовес на стреса от академичния и личния живот. Чрез изучаване на циркови изкуства учениците развиват умения за цял живот, които подобряват живота им, училищните им резултати и отношението към ученето.

Ние сме топла и толерантна общност, тъй като чрез много изпитания и грешки научихме, че цирковите изкуства са трудни, но невероятно забавни за практикуване. По-опитните жонгльори и въжеиграчи обикновено помагат на своите съотборници - това е  уникално взаимодействие, което води до по-бързо овладяване на цирковите изкуства. Срещите се провеждат веднъж седмично, но правим и  неформалните събирания в парка през почивните дни. Клубът се въздържа от участия в шоута и състезания, по-скоро се фокусира върху философията (и практиката) на цирковите изкуства и ползите, които хората имат от тях.

Основната цел на клуба винаги е била и ще бъде да разпространява радост и щастие в общността на колежа и по целия свят.

Тъмничарска гилдия - Клуб за настолни игри

Клуб по творческо писане

Веднъж в една далечна класна стая (Сандърс Хол 308) в най-чудния век, една нахакана група ученици тръгна в търсене на своята писателска муза. Тяхната мисия включваше ежеседмични представяния и редовни писателски предизвикателства, а нито един въпрос не се смяташе за глупав или без значение. В своето епично пътешествие те се натъкнаха на много герои като Стивън Кинг, Джордж Оруел и Нийл Гейман, чиято мъдрост и прозрения по време на дискусии и домашни задачи им предоставиха ценни оръжия за побеждаване на демоните на несигурността, отлагането, скуката и липсата на вдъхновение. Съветът беше споделян и идеи бяха проучвани, докато пътешествениците усъвършенстваха техническите си умения и развиваха занаята си.

В крайна сметка бандата ученици излезе далеч извън зоната си на комфорт. Изкачиха се по планините на съмнението, пребродиха мрачната пустиня на писателския блокаж, обиколиха мътните води на процеса на редактиране и внимателно преминаха през деликатните повествователни структури. Всичко си заслужаваше. Те се завърнаха с ценни думи, изречения, знаци и понятия, които използват за състезания по писане, както в училище, така и навън. Всички те заживяха щастливо до наши дни, заобиколени от блестящи награди, слава и CAS точки.

Край.

Клуб по дебати

Клубът е първоначално основан през 1933 г. Той е възстановен след възобновяването на колежа и оттогава е съществена част от програмата CAS. След основаването на Националния отбор по дебати през 2015 г., учениците от клуба на колежа формират основата на отбора, като рекордът е четирима от деветте членове на отбора да бъдат ученици от Американския колеж в София.  За две поредни години (2017 и 2018) националната купа за дебати (BDA Open) е спечелена от учениците на колежа.

Провеждаме седмични дебати, в които членовете могат да изпробват и развият уменията си за публично говорене и да получат подробни индивидуални отзиви след това. Също така провеждаме семинари и упражнения, насочени към подобряване на конкретни умения. Редовно клубът участва в турнири по дебати в България.

Ежегодно провеждаме турнира ACS Debate Open, където отбори от цялата страна се събират, за да се състезават за един от най-престижните трофеи по дебати в страната.

Debate Blog - https://sites.google.com/acsbg.org/otvaryashtopravitelstvo/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B8

Клуб "Дигитален свят"

Клубът "Дигитален свят" се занимава с създаването на видео игри, 3D модели и инженеринг с помощта на различен професионален софтуер. Клубът е създаден през 2018 г. и използва 3 различни приложения за създаване на материали - Solidworks, Blender и Unity. Първо се научаваме как да използваме софтуера, срещаме се в компютърната лаборатория и след това на членовете на клуба се възлагат индивидуални проекти, така че да могат да работят върху уменията сами да създават нов материал. Накрая всеки ученик представя своята работа на Digital Fest. Миналата година работихме по 3 различни проекта - CouncilTrack, виртуална карта на колежа и AR Learn, които се използват в колежа, за да направят образователното преживяване по-интерактивно и по-добро като цяло.

Клуб “Открийте България”

“Открийте България” е клуб, посветен на българската култура, история, природа и мистерии. Той съществува в Американския колеж в София от дълго време и привлича много нови членове всяка година. Целта му е да обучи членовете си за факти, свързани с българската култура. Тук правим презентации на различни теми за значими български събития, личности или места. По-късно всички тези презентации се събират в Google уебсайт. Целта му е да бъде от полза на други ученици или хора, които се интересуват от темите, които обсъждаме. В идеалния случай клубът кани гост-лектори да говорят за конкретна професионална област, свързана с основните теми на “Открийте България”. Организираме посещения на музеи и походи, за да се наслаждаваме и ценим красивата българска природа. Сътрудничим си с други училищни организации като списания “Беседа” и SMACS (късометражни филми). Целта на “Открийте България” е нейните членове да се забавляват, докато активно участват в дейности, които интересуват всеки от нас. “Открийте България” е място, където всички членове се чувстват добре дошли и са силно насърчавани да участват в клубни проекти и дейности. Проектите включват групова работа, както и индивидуални изследвания. “Открийте България” се стреми да бъде достатъчно гъвкав, така че дискутираните теми да бъдат интересни и подходящи за всички.

https://www.nationalgeographic.bg/

Kлуб по икономика

Мисията на клуба по икономика е да осигури по-добро разбиране на глобалните, националните и местните икономически проблеми, пред които e изправенo обществото. Стремим се да обогатим знанията и уменията на учениците в областта на икономиката, което осигурява систематична рамка за анализ, изследване, писане и преподаване по широк спектър от финансови и регионални икономически проблеми. Обичайната ни среща включва презентация, обхващаща материали от изпита за AP микро- или макроикономика и дискусия, основана на съответния проблем, който засяга обществото. Идеята е не само да изложат основните концепции на икономиката, но да се създаде връзката между теорията, която училищната система преподава на учениците, и реалността. Използвайки изучавания материал, учениците трябва да могат да анализират икономическа ситуация, да предскажат нейното развитие и да могат да преценят кое решение е най-доброто и какви биха могли да са резултатите. Още повече, че говорим не само за текущи проблеми, но и за такива, които са се случвали през цялата история, за да създадем паралел между миналото и настоящето. Часовете по програмата CAS се основават на присъствие, попълване на формулярите, публикувани във виртуалната класна стая и участие по време на дискусиите. Това ще се брои най-вече за творчество, но ако ученикът предостави материали за дискусия и иска да я води, това ще се счита за служба в полза на общността. Учениците се насърчават да задават въпроси, ако не разбират нещо или искат да научат повече.

Клуб по драма на английски език

Мисията на Програмата по драма на английски език е да предостави възможности за изпълнение на всички заинтересовани ученици от колежа, да насърчава ученето чрез сценични изкуства, да използва образователната сила на театъра и изгражда по-добри отношения в рамките на общността на колежа.

Ние изграждаме екип от мотивирани и всеотдайни ученици, създаваме качествена драматургична продукция и я представяме пред публика. Забавляваме и вдъхновяваме своята публика.

Клуб по предприемачество и бизнес инициатива

Клубът по предприемачество и бизнес инициатива е фокусиран върху иновативния бизнес. Обсъждаме новите тенденции в бизнеса и качествата на успешните предприемачи, превръщайки идеите в действие и евентуално планирайки собствен бизнес. По време на срещите на клуба обсъждаме статии от бизнес списания и бизнес събития, гледаме TED лекции, слушаме PodCast и пишем бизнес план. Една от основните ни цели е да внесем иновативни бизнес идеи в общността на колежа и ще постигнем това като поканим предприемачи за разговори на кръгла маса.

Създадохме този клуб, защото искахме да научим повече за иновативните бизнес идеи и как да създадем бизнес план. Освен това сме много загрижени за устойчивите бизнес практики.

Financial Markets Club

Мисията на Клуба ”Финансови пазари” е да свърже учениците, които имат ентусиазъм,  интерес и неограничено любопитство към финансите, маркетинга и инвестициите от всякакъв вид. Членовете на този клуб ще споделят знания и прозрения с всички и така ще се тренират да говорят за финанси и да изпълняват различни инвестиционни стратегии. Нашата цел е заедно да изучаваме инвестиционно банкиране и да научим повече за различните кариери в областта на  финансите. Това ще стане чрез кариерно ориентирани дейности, свързани с финанси. Това ще даде на членовете на клуба възможност да получат полезна информация, която да ги подготви за бъдещия им избор. Нашият клуб иска да осигури среда, в която учениците с общи интереси могат да се учат един от друг, да развиват основни финансови умения и да се усъвършенстват чрез срещи с  гост лектори, презентации, проекти. Освен това членовете ще разширят кръгозора си, като използват креативност, критично мислене и стратегии, които са необходими за света на финансите и инвестициите. Приоритет в нашия клуб е да работим по реални проекти, в които всеки член ще заема важна позиция. Основната цел е да се провокира критичното мислене и да се подобрят творчески умения на учениците. Целта на Клуба е да събере заедно ученици с общи интереси във финансите и да им даде възможност да се усъвършенстват в тази област. Те ще работят върху много разнообразни проблеми, свързани с финанси, като инвестиционно банкиране, управление на богатство, продажби, търговия и др. За да ги разрешат, те ще използват своята креативност и критично мислене, което е основна цел на клуба. Ще изучаваме различни аспекти на финансите и инвестициите, които ще помогнат на учениците да изследват различни кариерни пътища. Обучението ще се основава на теоретични и практически дейности, които ще провокират креативността и необикновеното мислене на членовете на клуба.

Петъци за бъдещето

Петъци за бъдещето“ е нов клуб, който се фокусира върху повишаване на осведомеността относно проблемите на климата сред учениците от колежа и гражданите на София. Това означава, че не планираме просто да участваме в протестите за климата всеки петък и да спрем дотам; планираме да поканим лектори в училището и да организираме разговори с тях, както и да организираме мероприятия, ръководени от ученици, с игри, презентации и състезания, които биха помогнали за установяване на здравословен екологичен начин на живот в общността на колежа.

Засега планираме клуба да се среща в петък след училище или по време на консултации. Нашите срещи ще бъдат посветени на създаването на материали за кампания ни, връзка с нашите привърженици и обсъждане на свършената до момента работа.

Членовете на клуба не трябва да участват във всяка една дейност - някои могат да правят плакати, които да раздават на протестиращите. Това би могло да се отчита както за творчество, така и за служба в полза на обществото, според изискванията на програмата CAS. Докато други могат да помагат за организирането на събития и координирането им с администрацията на колежа. Въпреки името на клуба, със сигурност не е задължително да участвате в протестите, за да бъдете член - както се казва на официалния уебсайт на събитието, „Всяка подкрепа е добре дошла.“

Приятели на УНИЦЕФ

Приятели на УНИЦЕФ е клуб, който дава на членовете си възможност да разширят мирогледа си чрез общуване с хора от различни възрасти и произход, като същевременно участват в благотворителни мероприятия, които да доведат до положителни резултати, както за учениците като развиващи се възрастни, така и за гражданите и хората в нужда, с които работим.

Клубът се концентрира върху подпомагането на общността по всякакъв възможен начин. Участваме в най-различни кампании и работим с няколко организации, за да стигнем до повече хора и да постигнем по-големи резултати, което за нашия екип означава да направим деня на някого по-добър, да поговорим или да се забавляваме заедно. Фокусът в нашия клуб е върху благотворителността във всичките й различни форми. Както и да научим младите хора, че грижата за обществото означава да се грижим за себе си и за най-близките си хора. Членовете на клуба са отговорни ученици, чиято единствена цел е да оказва помощ на нуждаещите се. Клубът работи с няколко организации от дълго време, така че правим всичко възможно, за да посрещнем очакванията на нашите партньори.

Нашите цели за учебната 2019-2020 година са да продължим работата си, да подобрим връзките си с хората, с които работим, да разширим партньорството си с различни кампании и организации и да продължим да правим успешни сътрудничества с други клубове от колежа. Основните цели на „Приятели на УНИЦЕФ“ са две - да помогне на общността във всичките й форми и да научи младите хора и бъдещи възрастни, че да извършваме благотворителна дейност е не само полезно за обществото, в което живеем, но и е удовлетворяващо за човека, който го прави. Това е, към което се стремим - постигнати резултати и щастливи хора.

Клуб по графичен дизайн

Тъй като това е първата година от съществуването на този клуб, ние все още се опитваме да работим с по-малки групи хора и следваме стриктна учебна програма. В началото ще работим само с Adobe Photoshop, ще редактираме снимки и ще правим колажи, докато научим основите на програмата.

След като се почувстваме удобно с функциите на Photoshop, ще кандидатстваме за събития и кампании, предоставяйки им безплатно брандиране/плакати/други дизайни, за което ще натрупаме часове за служба в полза на общността и за творчество по програмата CAS.

Тъй като няма много начини да внедрим сектора на дейностите на програмата CAS в нашия учебен план, ще имаме сесии за фотография на открито, за да съберем собствени материали за проектите, които правим, като същевременно ще се забавляваме.

Клуб “Ръка за помощ“

Клубът “Ръка за помощ“ е място, където учениците се срещат, за да служат на общността, като са протегната ръка за помощ на нуждаещите се. През годината учениците могат да избират измежду различни инициативи и събития за набиране на средства, в които да участват. Инициативите могат да се фокусират върху индивидуална комуникация, помощ на възрастни хора и деца или доброволчество по време на благотворителни събития. По време на набирането на средства обикновено събираме храна, пари, книги, игри и т.н., за дневни центрове за деца с увреждания.

Клубът “Ръка за помощ“ се събира всяка сряда след училище, за да обсъди бъдещи инициативи или да организира набиране на средства. През уикендите членовете на клуба могат да изберат да участват в инициативи въз основа на техните интереси. Нашата цел е всеки ученик да получи възможността да помогне на общността по най-добрия възможен начин. В крайна сметка членовете на клуба ще научат значението на правенето на добро, ще подобрят своите комуникативни умения и постепенно ще станат лидерите, от които се нуждаем в днешно време.

Туристически клуб

Туристическият клуб съществува през последните пет години; неговата мисия - събиране на хора, които обичат да прекарват време сред природата и им позволява да го правят в постоянно променяща се и нарастваща среда. Още от създаването си той събира както ученици от различни класове, така и учители от различни среди, за да изследват естествената красота на българските планински региони.

Клубът се събира веднъж или два пъти месечно (в зависимост от графика на членовете) за поход и поне веднъж за среща за планиране, по време на която избраният маршрут може да бъде обсъден, редактиран и завършен. По време на тази среща за планиране учениците получават важна информация относно безопасността, както и оборудването, необходимо за успешен поход. Въпреки че обикновено правим преходи във Витоша, тъй като тя е в непосредствена близост до София и достъпът с обществен транспорт е лесен, ние сме известни с това, че организираме пътувания в Рила, Стара планина и др., което е  възможност за членовете на клуба да покорят по-предизвикателни пешеходни маршрути. Това обикновено се случва по време на дълги почивни дни или ваканции. В миналото сме провеждали и съвместни събития с други клубове в колежа като Клуба по фотография. Тази година планираме да се свържем с хората, които се грижат за националните паркове или Планинската спасителна служба на Червения кръст и да им помогнем при маркирането на планинските пътеки или поставянето на табели в райони, които са били занемарени. Ние допринасяме за общността, като даваме на учениците възможност да се запознаят с нови хора, които споделят подобна страст и прекарват повече време сред природата, като по този начин насърчаваме по-здравословен начин на живот вместо живота на закрито, който водим.

Клуб по права на човека

Club Picture from the First Day of the European Court of Human Rights Mock Trial, 2019 {House of Europe, March 22}

Клубът по правата на човека се създава през 2018 г. от Кристабел Конта, Дора Ангелова и Радо Ангелов и е единственият юридически клуб в Американския колеж в София. По-конкретно, той се занимава с правата на човека и всички техни аспекти в правната рамка, с цел да се обучат учениците за техните основни човешки права и, по-важно, как те се защитават в съвременните съдебни системи. През учебната 2018-2019 г. клубът организира първата национална Симулация на Европейския съд по правата на човека, която се проведе на 22 и 23 март в Дома на Европа и Софийския университет. Целта на събитието беше да се съберат гимназисти и студенти с интерес към правото или вече следващи право. Самото събитие включваше лекция и уъркшоп през първия ден, последван от пълен състезателен ден. Сред участниците бяха ученици и студенти от 7 български града, а събитието беше отразено както на национално, така и на международно ниво. През тази учебна година клубът за човешки права проведе второто издание на симулацията с надеждата да превърне това в годишна традиция.

Страница във Facebook: https://facebook.com/echrmocktrial/

Статии на уебсайта на ACS -

https://www.acs.bg/news/do-we-take-human-rights-for-granted/

            https://www.acs.bg/news/human-rights-mock-trial/

Клуб за италианска култура

Клубът за италианска култура създава страхотно усещане за общност за учениците от колежа, които са запленени от Италия. Основната цел на клуба е да ангажира своите членове в уникални и забавни преживявания, които им позволяват да опознаят и оценят още повече италианското културно наследство, считано от ЮНЕСКО за световно наследство. Клубът предлага много възможности за получаване на CAS часове и за трите направления. Срещите се провеждат ежеседмично, в четвъртък от 15:45 до 16:25 ч.

През цялата година ще представяме Италия, нейната история и изкуство. Клубът за италианска култура предлага и редовни посещения в Италианския културен институт в София. Докато изследвате културата, може да научите повече за италианските коледни и новогодишни традиции, а именно Каподано и Ла Бефана. Други аспекти на италианската култура, които ще бъдат разгледани, включват мода, дизайн, автомобилна индустрия и храна. Италианската гастрономия е важен аспект на обществото в Италия, поради което ще дегустираме различни храни, както и ще учим изкуството на „бавно готвене“ в италиански стил от опитни италиански готвачи. И накрая, може да се планира пътуване до Сицилия, за да се проучи реално уникалната смесица от култури, съществуващи на най-големия средиземноморски остров. Членовете ще участват в благотворителни събития в подкрепа на сиропиталището „Свети Никола“ в Нови хан, според традицията на клуба. Ако нещо споменато по-горе предизвиква интереса ви, помислете за присъединяване към Клубът за италианска култура!

Клуб "Поддържайте планетата ни жива"

Основните цели на "Поддържайте планетата ни жива" са да вдъхновява и насърчава учениците да осъзнаят въздействието си върху околната среда и да подпомагат опазването на нашата планета чрез редовно почистване на различни замърсени зони. Нашите дейности включват нов вид рециклиране и членовете на клуба показват красотата му като създават ръчно изработени орнаменти от бутилки, капаци, хартия и др. Планираме да посетим различни училища и детски градини, където да разкажем на по-младото поколение за замърсяването, рециклирането и др. и как да водим по-устойчив начин на живот. Организацията беше учредена и в Пловдив, така че имаме две основни локации и така по-голямо въздействие. Членовете на клуба вече са извършили три почиствания, едно в Пловдив и две в София. Проведохме коледно набиране на средства в колежа, където представихме нашите иновативни и уникални творения, направени от рециклирани материали. Нашата планета се нуждае от помощ и екипът ни реши да използва нашите умения, страст и ентусиазъм, за да й помогне!

Facebook page: https://www.facebook.com/KEEPOURPLANETALIVE2019

Website: https://keepourplanetalive.mobirisesite.com/

Клуб на помощниците в библиотеката

Ученици, които помагат в библиотеката има от 1998 г. В началото имаше само няколко доброволци, които помагаха с подредбата на рафтовете и описването на книги. През 2000-2007 г. членовете на клуба наброяваха 30-40. През тези години помощниците бяха специализирани. Имахме дежурни помощници по време на обедните почивки и след часовете, които подреждаха книги, правеха фотокопия или каталогизираха книги. През 2007-2008 г. се преместихме на компютри съвместими с IB. Открихме нова, по-професионална програма. През следващите години учениците преминаха от копиране към принтиране на материали и броят на помощниците намаля.

Втората голяма промяна в училището беше постепенната обмяна на настолни компютри и LAN мрежа с WiFi мрежа и Chromebooks за учители и ученици. Това промени системата за обслужване на библиотеката. От учебната 2018-2019 г., когато библиотеката се премести в новото пространство на втория етаж на учебния център „Америка за България“, училището прие политиката да не се използва хартия. От юни 2018 г. Клубът на библиотечните помощници беше възобновен. Учениците помогнаха подреждането по рафтовете на цялата колекция от около 16 000 книги. Тази година членовете на клуба ще помогнат при обработката на книги - описване, щамповане, залепване на етикети на дарения от нови книги. Общият брой на заглавията, дарени от възпитаници и други приятели на колежа е около 800. Всичко това ще подсили цялостната приятелска и организирана атмосфера в библиотеката.

Клуб по маркетинг

Мисията на клуба по маркетинг е да разгърне креативността у учениците, които идват в клуба и са предизвикани да създадат маркетингови стратегии и планове за продукти, събития или услуги, които се нуждаят от повече внимание. Маркетингът е проучване на действията, които отделен човек или организация предприема, за да популяризира своите продукти или услуги, а в днешния свят има твърде много информация, което прави все по-трудно да се открояват определени продукти сред останалите бизнес предложенния. Маркетингът изисква както творческо, така и критично мислене, като творчеството е по-важно, тъй като различността в един наситен пазар ви дава по-голям шанс да получите повече внимание. Това също е услуга, тъй като се изпълнява от екип, който работи заедно за пускане на реклами и промоции за организации или индивиди. Маркетинговият клуб ще работи по проекти в реалния живот и ще създава стратегии за промоция и продажби на събития или продукти/услуги. Всеки проект ще даде възможност на участниците да работят върху своите лидерски умения. Основната мисия на клуба е да сформира екип за творческо мислене, който помага на организациите да спечелят повече внимание. Целта на клуба е да образова и след това да отговори на необходимостта от реклама, за която се борят много хора. Маркетингът не е само за бизнеса - човек ще трябва да се "продава" многократно през живота си, така че всеки участник ще има полза, като научи полезни практики, които ще използва цял живот. Всичко води до осигуряването на правилната оферта по правилния начин и убеждаване на другата страна. Съществува творческият елемент - с всички теоретични и практически дейности учениците научават основните стратегии и начини за формулиране на своята тактика, както и обслужващият елемент - помагайки на другите да постигнат по-широк обхват. И двете изпълняват целта на клуба.

Планирани дейности през годината: Какво е маркетинг? Запознаване с терминологията. 5-те точки на маркетинга - продукт, цена, промоция, място, хора. Образователни видеоклипове. Влияние на Робърт Циалдини. Маркетингова стратегия срещу маркетингов план. Писане на маркетингови стратегии и планове за индивидуално избран фиктивен измислен бизнес. Обсъждане на успешни планове за маркетинг.

Клуб Модел „Организация на обединените нации“ 2020-2021

Клубът Модел „Организация на обединените нации“ е клуб за хора, които се интересуват от политика, международни отношения и история, както и публично говорене. Извършваме симулации, в които нашите членове поемат ролята на делегат от различни страни и се опитват да решат въпроси като „Мерки за предотвратяване на разпространението и за намаляване производствени възможности на оръжия за масово унищожение чрез активна международна политическа програма“ и „Мерки за защита на човешките, икономическите, социалните и културните права на хората, които се идентифицират с ЛГБТ културата“. Срещаме се всяка седмица, за да се подготвим за конференции извън училище.

Посещаваме няколко конференции през цялата учебна година. Обикновено отиваме на тази в Немско училище София, която е много достъпна конференция за всички, защото е в София, но трябваше да откажем участието си там от съображения за безопасност. Вместо това планираме да присъстваме на международна онлайн конференция. Нашият клуб присъства на местни конференции миналата година и те бяха много успешни; тази година обаче ще трябва да намерим виртуален вариант. Освен това планираме виртуална конференция в колежа, за да продължи традицията от миналата година, в допълнение към организирането на „вътрешна” конференция на учениците от колежа, която ще се бъде присъствена.

Смятаме, че тези възможности ще бъдат от съществено значение за развитието на клуба тази година. Учениците в клуба се нуждаят от много практика. Това ще им помогне да развият уменията си за писане и изнасяне на реч, своите изследователски умения и дипломация.

Клуб по съвременна история

Клубът по съвременна история се фокусира главно върху трите големи войни на 20 век: Първата световна война, Втората световна война и Студената война. Целта на клуба е да повиши интереса към тях, тъй като те са събития, които значително са засегнали човечеството. Обсъждат се и различни теми, като национализъм, война, идеология и др.

Мисията на Клуба по съвременна история е да предостави на учениците по-добро разбиране на начините, по които различните политически и военни движения влияят на света, в който живеем в момента.

Ние също се стремим да направим това по интерактивен и ангажиращ начин, така че всички наши участници да могат обогатят натрупаните вече знания и да подкрепят или променят своите убеждения. Основният ни фокус ще бъдат трите войни, тъй като те са не само скорошни събития, но и оказват огромно влияние върху нашето разбиране за хората. Също така ще разгледаме как се променят политическите ситуации на страните, участващи във войните и до какви последствия води това - както положителни, така и отрицателни. Не на последно място ще разгледаме всички основни събития от Студената война и внимателно ще ги оценим.

Планираните дейности включват гледане на различни филми, които обрисуват значението на войните. Някои от филмите, за които сме мислили, са „Войната на Чарли Уилсън“, „Много дълъг годеж“ и „Пианистът“. Също така планираме да проведем дебат, който да включва целия клас, като всеки член ще бъде помолен да избере конкретно събитие от Студената война. Участниците ще разискват, избирайки различни исторически събития, докато не остане едно събитие, което класът смята за решаващо в развитието на Студената война.

Не на последно място, планираме да посетим различни музеи в София, които показват различни части от войните през 20-и век и как България и Източна Европа са били засегнати от тях.

Клуб "Физика на частиците"

Мисията на клуба "Физика на частиците" е да осигури на учениците по-добро разбиране на основните принципи и градивни елементи на Вселената. Клубът е предназначен да ангажира учениците в тази научна област и да ги направи любопитни за структурата на света, както и да обсъдят най-големите, най-ценните и влиятелни научни експерименти. Обичайните ни срещи включват презентации на различни теми, например, ускорители и частици, последвани от дискусии между учениците. Основната ни идея е да очертаем въздействието и стойността на експериментите, проведени в ЦЕРН, Швейцария, най-голямата лаборатория по ядрена физика в света и други лаборатории по ядрена физика и техните резултати. Планираме да говорим за някои исторически впечатляващи постижения във физиката, както и за текущи изследвания и въпроси без отговор. Също така планираме да научим подробностите в конструкцията на ускорител и дори да се опитаме да направим негов опростен модел.

Клубът се събира всеки понеделник, сграда Djerassi (Science), стая 103.

Всички са добре дошли!

Клуб по фотография

Клубът по фотография е място за хора, които искат да подобрят своите фотографски умения и желаят да се научат как да работят с фотоапарат. Ние правим разходки със снимане през уикенда, в които членовете на клуба научават как да правят различни видове снимки, а също така задават въпроси, за да разберат по-добре оборудването си. С напредването на годината се надяваме всички членове да участват в изложба на снимки. Тъй като първите етапи ще бъдат състезателни, ние наблягаме на изпълнението на всички задачи за фотография.

Срещаме се седмично, за да обсъдим някои от най-важните правила във фотографията, които по-късно използваме по време на нашите срещи през почивните дни.

Вярваме, че възможностите, които даваме на нашите членовете, ще им помогнат допълнително да разберат най-важните понятия във фотографията и самата фотография, тъй като придобитите знания биха могли да им помогнат в някои аспекти на живота.

Клуб по психология

Клубът по психология е основан през втория семестър на учебната 2018/19 година поради интереса на учениците. Президент на клуба е Юлия Костадинова, випуск '21, а съветник е училищният психолог г-жа Теодора Вулджева. Първата година дейностите бяха фокусирани върху емоционалната интелигентност и общуването: Как да свържем чувствата с нуждите и как да се справим с тях по ненасилствен начин. Участниците бяха много постоянни и успяха да постигнат голямо подобрение в самоосъзнаването и общуването.

Мисията на Клуба по психология за учебната 2019/20 година е да повиши информираността за психичното здраве сред общността на колежа и извън нея. Планът е участниците в клуба да работят по различни теми, свързани с психичното здраве и да споделят своите знания с останалите. Ние планираме да разработим различни визуални материали като плакати, презентации, брошури и библиотека с ресурси, достъпни за ученици и преподаватели. Знанието може да бъде споделено по време на консултации, в клас или на конкретни събития (TED разговори и т.н.). Всички заинтересовани ученици са добре дошли! Предлагаме ви шанс да служите на важна кауза и да бъдете креативни!

Български младежки Червен кръст

Част от членовете на клуба

Движението на Червения кръст и Червения полумесец са официалните организации и ние сме само малка част от техните 97 милиона доброволци. Организацията на Червения кръст е създадена е през 1863 г. от шведския бизнесмен и хуманитарен агент Хенри Дюнан по време на войната в Солферино и оттогава основната му цел е да помага на хората по всички възможни начини. Всеки доброволец на организацията трябва да спазва 7 принципа, които са: хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволческа служба, единство, универсалност.

Българският младежки Червен кръст е доброволчески клуб в рамките на Американския колеж в София. Основно се фокусира върху умения как да се оказва първа помощ - физическа и психологическа. Включва също така подкрепа на различни общности, повишаване на осведомеността и организиране на благотворителни събития. Тази година планирахме да направим много дейности, включително да правим презентации, да обсъждаме важни теми, да организираме събития, да събираме капачки и дрехи за дарения, да посещаваме домове за деца лишени от родителска грижа и да помогнем на общността на колежа, доколкото е възможно. За съжаление, нашите дейности са ограничени поради COVID-19, но ние продължаваме да работим като на първо място пазим здравето си и това хората около нас.

Клуб по природни науки

Целта на Клуба по природни науки е да изследва области на науката, които не са обхванати от учебната програма и да даде на членовете на клуба различни възможности за практическа наука. Клубът ще направи всичко възможно да провокира членовете си да изследват научните явления и да повишат обществената осведоменост за начина, по който всичко работи на фундаментално ниво. Освен това Клубът ще предостави възможности на членовете си да трупат научен опит, за да разширят границите на своите знания. В процеса на планиране и изпълнение на дейностите - които включват, но не се ограничават до преподавателска дейност, презентации, предизвикателства пред науката и лекции, - ние имаме контекста и възможността да придобием научна и логическа мисъл, както и да развием организационни и лидерски умения. Клубът по природни науки в никакъв случай не е ограничен по отношение на членове, ниво или брой проекти.

Целта на клуба е да подготви учениците за националните олимпиади по химия и физика с адекватни знания, които да ги изкачат до третия кръг на олимпиадите и дори да надхвърлят това ниво. Ние се стремим да събудим допълнителен интерес и да дадем на всеки член по-широк поглед върху  природните науки. Много от членовете на научния клуб донесоха различни медали и награди от състезания по физика и астрономия през последните години. Тази година планираме да запазим тази тенденция, като подготвим учениците за практически и теоретични олимпиади.

Няколко основни дейности са в центъра на научния клуб за тази година:

Ученически лекции

Всяка сесия на клуба ще изследва и ще подготви лекция по физика или химия по определена тема, която ще бъде разгледана в нейните основи. Тези лекции ще бъдат представяни пред останалите членове.

Презентации и посещения на изложби

Ако в кампуса има презентации, лекции, изложби и т.н., които са от интерес за клуба, ние ще присъстваме.

Подготовка за състезания

Клубът по природни науки се стреми да продължи да подготвя своите членове и други ученици за различни научни състезания.

Експериментиране и решаване на практически проблеми

Членовете на Клуба по природни науки ще организират и провеждат експерименти, както и ще решават творчески практически проблеми. В клуба учениците се подготвят за Международния турнир за млади физици, който включва 17 експериментални задачи.

Най-новите науки

Членовете на Клуба по природни науки ще бъдат в течение на най-новите открития и новини в науката, както и ще се информират взаимно и училищното общество за най-интересните аспекти.

SMACS - клуб за късометражни филми

Клубът е създаден от възпитаници на колежа, които сега имат успех във филмовата индустрия. Целта на нашия клуб е да произвежда интересни филми, които позволяват на членовете да помагат в процеса. Създаването на филм е труден процес с множество части. С изключение на очевидните неща като режисура, актьорско майсторство и сценарии, има много различни неща, от които един филм има нужда. В този клуб научаваме всички други съществуващи компоненти на създаването на филми и как да можем да правим повечето от тях добри, а някои неща дори отлично. Научаваме се как да направим собствен филм. Най-големият ни проект за годината ще бъде NuBoyana 24 Challenge, в който ще участваме с филм, който сме направили заедно.

„Беседа" - списание за литература и култура

„Беседа” е списание за литература и култура на Американския колеж в София. Списанието възниква през 1994 г. като доброволна инициатива на пишещи ученици и учители. Постепенно се превръща в едно от официалните издания на Колежа. През 2011 г. получава международен ISSN номер, с който придобива признат статут на периодично издание.

Списанието се стреми да даде трибуна на обещаващите млади таланти в Колежа, като публикува текстове, фотографии и илюстрации, организира ежегодни конкурси – за поезия и проза, за превод и оформление на корица. „Беседа” дава възможност на учениците да се запознаят със спецификата на работата в периодичното издание – подбор на текстове, редактиране, работа по оформлението и дизайна, интервюта, рецензии за книги, реклама, организация на събития, финансиране. Една от важните цели на списанието е да създаде литературен вкус и критерии за възприемане на стойностните прояви в областта на културата, като се стреми да бъде в крак със съвременността.

Уебсайт:

https://acsthefountain.wordpress.com/

TimeHeroes ACS

Клубът е създаден през 2018 г. и представлява Timeheroes - най-голямата благотворителна и доброволческа платформа в България. Тя има за цел да предостави на учениците възможност да правят добро. Участниците ще се научат да помагат на тези, на които липсва финансова, физическа или морална подкрепа. От основаването си клубът реализира редица успешни инициативи: няколко посещения в Дома за деца, лишени от родителска грижа "Радост" в село Дрен, дарения и дейности, насочени към включване на тези деца и млади хора в социална комуникация, участие в кухня за супа, записи на аудиокниги за глухи хора, набиране на средства по много начини за подкрепа на деца с онкохематологични заболявания, инвалиди, приюти за бездомни кучета и др. Освен това клубът участва в процеса на организиране и рекламиране на благотворителен бал, организиран от Втора немска езикова гимназия. Следващата цел на клуба е да разшири мисията и да създаде инициативи, свързани с подобряване на местната среда и по-нататъшно включване на общността на колежа в сезонни благотворителни събития с цел да помогне на хората в нужда. Това са само част от многобройните дейности, в които ще участваме.

Клуб за видео продукции

Ние сме клуб за видео продукции, който има за цел да улесни учебния процес. Искаме да го постигнем чрез създаване на образователни видеоклипове, които целят да направят съдържанието по-разбираемо и по-лесно запомнящо се. И учителите, и учениците като членове на общността на колежа могат да поискат създаването на образователен видеоклип, подходящ за техните нужди.

Учениците развиват:

  • умения за сътрудничество
  • творчество
  • обслужват реалните нужди на общността
  • практикуват своя английски и български език
  • умения за видеомонтаж

Ние създаваме видеоклипове от начало до край, за да направим ученето забавно.

Клуб по волейбол за момичета в колежа

Клубът по волейбол за момичета в колежа е създаден през 1994 г. Клубът има много богата история, пълна със събития, състезания, турнири от различен ранг в София, Самоков, в Анкара - Турция и в Солун - Гърция. До 2010 г. волейболният клуб имаше целогодишна тренировка и участва в 5 състезания - Купа Хектор - в Националната природоматематическа гимназия, Claris Cup - в осемте елитни езикови училища в София, Ученически игри в община Младост - на две възраст групи 8 -10 и 11-12 класове, Откритият турнир на колежа организиран между осем училища, Международен турнир в Bilkent High School & University в Анкара и Международен турнир на Anatolia College в Солун.

След 2010 г. вече играем спорт по сезони в колежа и подготвяме два отбора за две състезания - Ученическите игри в община Младост и Откритият турнир на колежа. Сезонът на волейбола започва на 23 септември и завършва на 6 декември. Тренировките са всеки понеделник, сряда и четвъртък след училище в 3:45 до 5:30 ч. в спортната зала. Отборите се състоят от 25 момичета на възраст от 8. до 12. клас.

Клуб за световна история

Клубът за световна история се занимава със създаването на видеоклипове, брошури и плакати за теми от световната история, които обикновено не са обхванати в часовете.

Създадохме този клуб тази учебна година (2019-2020), за да покрием материала, който обикновено не изучаваме в клас и за да можем да представим материала на други ученици, така че те да могат да разберат лесно съответните исторически събития. Можете да гледате или създавате презентации, видеоклипове, брошури и да се присъединявате към нашите дискусии по избраните от вас теми. Ще се срещаме всеки петък от 15:40 часа, ще гледаме материала, който някой е създал за нашия клуб и след това ще обсъждаме съответната тема. Тогава ще споделим материала за всички, които се интересуват да гледат сбито, интересно и информационно историческо съдържание. Ще получите часове за програмата CAS за споделяне на материали с ваши съученици, както и за посещаване на срещите на клуба. Часовете за програмата CAS ще се определят от това колко усилия са вложени в изработването на материала.

Консултативен клуб (Uni-Prep Academy)

Uni-Prep Academy е клуб, който има за цел да помогне на учениците от 11. и 12. клас при подготовката им за кандидатстване в университети. За да не се припокриват с Офиса на академичните съветници на колежа, обхванатите теми се обсъждат с нашите академични съветници. През първия семестър покрихме някои от основите, които всеки кандидат трябва да знае. В зависимост от страната, в която искат да кандидатстват, учениците се запознават с различните изисквания, важни дати, посещават университетски посещения и т.н. Извън университетската рамка отделихме време за правилна комуникация с преподавателите, които ще пишат препоръки към съответните университети, които са важна част от профила на бъдещия студент. Въз основа на знанията, получени през първия семестър и собствените им интереси (къде да учат, какво да учат, нуждите от финансова помощ и много други фактори), учениците ще избират тема за проучване. След това ще представят своите проучвания пред останалата част от клуба и ще покажат всички придобити знания за новата образователна система, в която искат да влязат.

Клуб „Годишник на колежа”

Клубът „Годишник на колежа” работи от 1997 г. В действителност той е създаден през 1926 г., когато е публикуван първият годишник. През годините след възстановяването на колежа той е бил свободно-избираем предмет, клуб, или CAS дейност. Обикновено има няколко много активни ученици, а останалите предпочитат да се занимават само с по-кратка работа - да правят снимки или да създават страници само за една или две секции. Нашият клуб създава краен продукт, който трябва да бъде отпечатан и доставен в колежа до датата на дипломирането, за да могат зрелостниците да го закупят. Има различни дейности и следователно различни направления. Фотографите правят снимки на секциите, клубовете, спортните отбори, игри и специални събития. Това е дейност в служба на училището, както и действие (според формулировките на програмата CAS). Присъства и творчеството. Специалистът по оформление на Photoshop трябва да има визия как да създадете страница, както и необходимите умения и търпение. Редакторите се намесват на края, през втория семестър. Те проверяват страниците за грешки. Работата на членовете на клуба е най-вече творческа, но и служба в полза на колежа и активности.

Създаване на клипове за YouTube

Основната цел на YouTube Flimmaking Club е да изгради уменията на учениците в създаването и монтирането на видеоклипове, за да им помогне да създадат успешен канал в YouTube. През цялата година учениците разглеждат процеса на създаване на собствен канал, от началните етапи на изработка на авторски произведения за канала до крайните етапи на заснемане и записване на техните видеоклипове, които ще бъдат публикувани в платформата. В крайна сметка, всеки ученик решава колко далеч иска да стигне в YouTube канала си и какъв тип съдържание иска да произвежда. Независимо от това, всеки ученик ще може да се наслаждава, докато създава видеоклипове, които да сподели със света!