Ученически институт за компютърни иновации и производства (SCIFI)

Аудиовизуално студио

Ако можем да имаме лаборатория по роботика, защо да си нямаме собствен новинарски канал? Речено - сторено! Аудиовизуалното студио се използва и за много други проекти, освен за Phoenix News, новинарския канал на колежа. Тук учениците с интереси в сферата на аудиовизуалните продукции записват и монтират висококачествени аудио и видео материали за стрийминг и ефирно излъчване. В колежа има много ученици с интереси както в професионалното аудио и видео оборудване, така и в изявите пред камерата. Получавайки задълбочено разбиране за хардуера и процесите, свързани с висококачествена видео продукция, учениците биха могли да открият хоби за цял живот или дори бъдеща кариера в областта. Учениците от екипа на аудиовизуалното студио подкрепят многобройните събития и проекти на колежа, както и работят по свои училищни проекти. Представете си само как в рамките на такъв проект, посветен на Сатурн, с помощта на зелен екран и допълнителен монтаж ученик добавя един Сатурн за фон. Сред основните умения, които бихте могли да изберете да развивате в аудио-визуалното студио, са игра пред камера, работа с хардуер и монтаж - от решаващо значение! - на качествена продукция с помощта на отличния наличен софтуер.

Лаборатория по електроника и роботика

Нашата лаборатория по електроника и роботика беше първото пространство в центъра, което отвори врати за учениците. В лабораторията няма да видите - поне не на този етап - големи роботизирани ръце, които могат да повдигнат цели автомобили или да възпроизведат шедьовър с безброй заварявания. Това, което можете да видите, са двете най-популярни платформи за изучаване на електроника и програмиране: Arduino и Raspberry Pi. Като комбинираме електроника, програмиране и някои механични части, стигаме до роботика. И красотата на тези две платформи е лекотата на учене, огромният обем на достъпните образователни материали и проекти, както и страхотната общност по целия свят, която винаги е насреща да помогне. В съчетание с останалите съоръжения на SCIFI, възможностите пред учениците са безгранични. Клуб “Иновационни технологии и електроника” и клуб “Програмиране с Raspberry Pi” вече активно използват лабораторията.

5jpg

Лаборатория за 3D печат и компютърно проектиране

Добре дошли в царството на 3D печата и компютърното проектиране! Благодарение на магията на 3D принтерите можете да си представите модел, да го направите на компютър (с помощта на специален CAD софтуер) и само няколко часа по-късно да държите модела в ръцете си. С триизмерния печат границите на технологиите се разширяват: от създаване на доскоро невъзможното, дюзи за най-големия турбореактивен двигател, до отпечатване на пица на международна космическа станция или титанови импланти за ранени. В колежа разполагаме с три 3D принтера: Prusa i3, Ultimaker 3 Extended и Form 2. Prusa е бюджетният работяга, но не е само това. Той може и да се възпроизвежда, тъй като всички оранжеви части по него са отпечатани на 3D принтер и с помощта и на машина за лазерно рязане, за направата на реплика трябва да си закупите единствено електрониката. Ultimaker е надеждна супер модерна машина, която е по-бърза и с повече възможности от Prusa. Но и двете са от едно и също семейство, моделиране чрез отлагане на разтопен материал  (FDM), което означава, че материалът - твърд полимер - екструдиран във вид на дълга жица, след което навит на ролка, е основното действащо лице в процеса. Form 2, от друга страна, използва технологията стереолитография (SLA) - течен фотополимер, който се втвърдява с помощта на прецизен лазер и за разлика от при моделирането чрез отлагане на разтопен материал, тук това се случва отгоре надолу и отново слой по слой.

Машина за лазерно изрязване

Машината за лазерно изрязване с цифрово програмно управление (ЦПУ) може да бъде  опасна в неправилните ръце и мощен инструмент в правилните. Тя има мощна 100-ватова лазерна тръба, която с помощта на въглероден двуокис произвежда лазер и след това отива към режещата глава през система от отразяващи огледала и лещи. Материалът под лазера може да бъде различни видове дърво, плексиглас, кожа, плат и др.

Ученическа работилница

Ученическата работилница има по-общ характер и се ползва от по-големи групи ученици за направа на плакати, сглобяване, залепване и осъществяване на други проекти, свързани с компютърни иновации или с ползване на Chromebook, с какъвто всеки ученик в колежа разполага. Работилницата разполага с термоформовъчна машина, плотер за винил и две шевни машини. Плотерът за винил е сравнително малка компютърно управлявана машина, която може да реже много сложни дизайни и може да се използва за създаване на плакати и стикери. С помощта на топлина и вакуум термоформовъчната машина може да създаде копие на съществуващ обект, което я прави идеална за производство на по-големи обеми. Едната шевна машина е стандартна, а другата е специално за кожа. Учениците от косплей клуба вече са привързани към тях.

Производствена лаборатория (FabLab)

Тук е царството на най-опасните инструменти в SCIFI центъра. Но нека това не ви плаши, безопасността на нашите ученици е наш приоритет номер едно, затова разработваме най-строгите и задълбочени процедури за безопасност, базирани на експертизата и опита от сходни обекти по цял свят. Към момента производствената лаборатория е достъпна за учениците само в присъствието на учители с опит в работата с електрически инструменти. 

Масата за рязане, шлифовъчната машина и всяка друга машина, способна да реже, пробива или шлайфа, е продукт от индустриален клас и най-високо качество на Бош. Основната идея на лабораторията е да запълни празнината между света на цифровите инструменти и този на класическите ръчни инструменти. Единствената компютърно управлявана машина е малката фреза.

В лабораторията лесно могат да се създадат големи предмети. Преподавателят по биология Бърни Хофман започна проект за създаване на специални условия за отглеждане на различни растителни култури.

SCIFI тепърва ще заработи на пълен капацитет. Тази година ще използваме пространствата за клубове и свободно избираеми предмети и, разбира се, те ще бъдат достъпни за ученици, които искат да човъркат, да работят по допълнителни проекти или просто да изследват пространството. Нашият план е, в крайна сметка, да отворим пространството за цялата общност на колежа. Преподавателите се стремят да внедрят някои от възможностите на пространството и в учебната програма, за да осигурят възможност на повече ученици наистина да се докоснат до пространството. Защото невинаги знаете дали ще харесате нещо, докато не го опитате на практика, но искрено се надяваме сред учениците в колежа да има такива, които ще станат създатели за цял живот, или ще изберат професионална реализация с корени именно в опита им в SCIFI в Американския колеж.