Мерки в Американския колеж в София срещу разпространението на COVID-19

Обновена: 14 декември 2021 г.

Мерките, които в момента се съблюдават в Американския колеж в София, включват носене на маски на закрито, поддържане на физическо разстояние, спазване на указанията за посока на джижението, както и дезинфекция на ръцете при влизане и излизане от сградите. Всички училищни събития се провеждат съобразно актуалните предписания, със спазване на разстояние и с намален капацитет. Училищната администрация е в готовност да се съобрази с конкретните инструкции от здравните и образователните власти относно планирането на академични и извънкласни дейности присъствено в учебния комплекс и/или онлайн.

В закритите пространства в Американския колеж в София са инсталирани 252 UV-C устройства за дезинфекция на въздуха. С тях са оборудвани класните стаи, трапезарията, Библиотеката „Гипсън“, Аудиторията „Уитакър“, Ученическият институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) и административните помещения.

Устройствата циркулират въздуха през капсулирани отделения, в които UV-C светлината, без да се пропуска навън, стерилизира попадналите вътре молекули. На микробиологичните тестове този модел устройства показва 99,9% ефективност срещу патогени, включително COVID и същевременно не отделя озон. Това, в комбинация с липсата на излагане на UV-C лъчение, ги прави безопасни за хората. В допълнение, всички уреди са свързани с таймер за максимална енергийна ефективност.

Устройствата за дезинфекция в класните стаи и офисите са на световноизвестния италиански производител на осветителни тела Beghelli.

За учениците, преподавателите и служителите в колежа се грижат лекар и медицинска сестра на пълен работен ден. Д-р Антоанета Георгиева е опитен специалист вътрешни болести и пулмология. Практикува обща медицина, вътрешни и белодробни болести. Основният приоритет на лекарския кабинет е да обслужва непосредствените медицински нужди и спешните медицински случаи на учениците. Лекарският кабинет координира в учебния комплекс и прилагането на противоепидемичните мерки, предписани от Регионалната здравна инспекция, като организира имунизационни кампании за преподаватели и служители срещу инфекциозни заболявания, включително грип и COVID-19.

Имунитет (преболедували през последните 6 месеца и/или със завършен имунизационен цикъл) на преподаватели и членове на администрацията към 14 септември 2021 г.: 70.2%
Към 24 септември 16% от учениците са напълно ваксинирани и 18,5% от тях са прекарали болестта през последните шест месеца.

В събота, 2 октомври, над 100 членове на общността получиха своята първа доза от ваксината Pfizer-BioNTech. 

В петък, 5 ноември, бяха ваксинирани 158 членове на общността, в това число 86 ученици, които получиха, първа, втора или бустерна доза.

В сила от 29 ноември, всички ученици, преподаватели и служители следва да представят валиден зелен сертификат на влизане, или да бъдат тествани на място. Според обновените насоки, тестването ще се провежда обикновено в понеделник и четвъртък (в сила от 8 декември, понеделник за учениците). Всички посетители на учебния комплекс също следва да предоставят валиден зелен сертификат.

Към 14 декември, 62.5% от учениците и 77% от преподавателите и служителите в колежа разполагат със Зелен сертификат (след ваксина, валиден тест за антитела или документирано възстановяване).