Мерки в Американския колеж в София срещу разпространението на COVID-19

Обновена: 27 септември 2022 г.

Американският колеж в София се придържа към предпазните мерки и изискванията на българското Министерство на здравеопазването. В съответствие с последната заповед на министерството, колежът е въвел протоколи за реагиране при положителни случаи на Covid-19 или лица в близък контакт сред учениците, преподавателите или служителите, включително индивидуална или карантина по секции.

В допълнение, колежът ще проведе имунизационна кампания за бустерна и първоначална ваксинация с актуализираните ваксини срещу варианта Omicron на COVID-19 на Pfizer и Moderna на 7 октомври 2022 г. Учениците, преподавателите, служителите, техните роднини и приятели са поканени да получат бустер или да започнат своята първоначална ваксинация.

В закритите пространства в Американския колеж в София са инсталирани 252 UV-C устройства за дезинфекция на въздуха. С тях са оборудвани класните стаи, трапезарията, Библиотеката „Гипсън“, Аудиторията „Уитакър“, Ученическият институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) и административните помещения.

Устройствата циркулират въздуха през капсулирани камери, в които UV-C светлина с дължина 254 nm унищожава попадналите вътре патогени. На микробиологичните тестове този модел устройства показва 99,9% ефективност срещу бактерии, гъби, паразити, вируси, , включително COVID и същевременно не отделя озон и ултравиолетова радиация извън камерата. Това ги прави безопасни за хората. В допълнение, всички уреди са свързани с таймер за максимална енергийна ефективност.

Устройствата за дезинфекция в класните стаи и офисите са на световноизвестния италиански производител на осветителни тела Beghelli.

За учениците, преподавателите и служителите в колежа се грижи лекар на пълен работен ден. Д-р Антоанета Георгиева е опитен специалист вътрешни болести и пулмология. Практикува обща медицина, вътрешни и белодробни болести. Основният приоритет на лекарския кабинет е да обслужва непосредствените медицински нужди и спешните медицински случаи на учениците. Лекарският кабинет координира в учебния комплекс и прилагането на противоепидемичните мерки, предписани от Регионалната здравна инспекция. При интерес организира имунизационни кампании за преподаватели и служители срещу инфекциозни заболявания, включително грип и COVID-19.