Отбор от колежа спечели Открития турнир по дебати 2019

В почивните 13 и 14 април в колежа се проведе поредното издание на открития турнир по дебати. Ето какво ни разказа от мястото на събитието единайсетокласничката Нора Антова:

Ежегодният Открит турнир по дебати в колежа се завърна отново тази година с повече участници отвсякога. Включиха се 13 отбора от цялата страна, сред които и националният отбор на България, в който участват двама колежани. Бившият президент на Клуба по дебати Йоана Вълова, която завърши колежа миналата година, беше Главен съдия на състезанието.

След 5 вълнуващи кръга и полуфинал, на финала се класираха два отбора от колежа. Темата, която дебатираха, беше ,,Това правителство съжалява за политиката NATO Enhanced Forward Presence”. От страна на отборa, защитаващ тезата, се състезаваха Анели Драгинова от 9. клас, Алек Селвелиев от 8. клас и Петя Ненова от 10. клас. В опозиция дебатираха десетокласниците Тео Балтов, Виктория Папазова и Живко Станков, който се класира като трети най-добър говорител. След дълга и ползотворна дискусия, отличният съдийски панел присъди победата на отбора на опозицията, което е първи триумф за колежа в това състезание от няколко години насам.

Откритият турнир по дебати в колежа е едно от малкото състезания в България, които се провеждат във формата ,,Световни училища” на английски език. Ние, организаторите на състезанието - Кристия Навущанова, Нора Антова и Захари Николаев, сме горди от високото ниво на състезанието тази година.

„Откритият турнир по дебати в колежа беше едно вълнуващо и много запомнящо се преживяване. По време на състезанието, аз се изправих срещу едни от най-добрите отбори в страната и получих обратна връзка от много съдии от висока класа, което ми помогна да науча много за аспектите, в които трябва да се подобрявам занапред. В същото време това беше много позитивно социално преживяване, тъй като се запознах с нови хора и дискутирахме теми не само от дебатите, но и от живота.“ - Хари Диков, деветокласник и член на Клуба по дебати в колежа.