Американският колеж в София е домакин на финала на националното състезание Spelling Bee

В неделя, 21 април, между 10:30 ч. и 15 ч. Американският колеж в София ще бъде домакин на финалния кръг на състезанието Spelling Bee. Spelling Bee е традиционно американско съревнование по правопис, в което участниците „спелуват” (от англ. spelling) – произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на тези състезания е да повишат интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобрят знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Допълнително в процеса на подготовка за различните кръгове, учениците се учат да работят задружно и изграждат отношения на разбирателство, приятелство и взаимопомощ със своите връстници.

В състезанието, което се провежда в три етапа, участват ученици на възраст от 9 до 14 години. От 22 февруари до 1 март над 6500 ученици от 297 училища от цялата страна се включиха в училищния етап, а на 23 и 24 март в София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград, Сливен, Разград, Монтана и Варна се проведоха десет регионални квалификации, на които се състезаваха класиралите се на първо и второ място в училищните  кръгове. Най-добрите трима от всяко регионално състезание ще се състезават на националния финал в колежа.

Националното състезание Spelling Bee се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС” в партньорство с Фондация  „Америка за България” и с подкрепата на Посолство на САЩ в България, Британски Съвет, Езиков и изпитен център АВО и Министерство на образованието и науката.

По време на церемонията по откриването от 10:30 ч. в неделя в аудиторията „Уитакър“ хорът на Американския колеж ще поздрави и пожелае успех на тридесетте национални финалисти и техните преподаватели с музикална изненада. Церемонията по награждаване е планирана за около 14 ч. Заповядайте!