Лятна академия по биология и имунология на размножаването

През юни и юли тази година, по инициатива на президента на клуба по биотехнологии Кристабел Конта и вицепрезидента Радо Ангелов, бяха осъществени срещи с представители на академичната общност. В резултат беше договорено участието на ученици от колежа в лятна академия с любезното съдействие на Института по биология и имунология на размножаването към БАН, лично с проф. д-р Сорен Хайрабедян и д-р Десислава Абаджиева, която беше и пряк ръководител на школата. Академията се проведе в периода 1-7 август и премина изключително успешно.

Състоя се от няколко модула на обучение: морфология на клетки (сперамтозоид и яйцеклетка), хистология на тъкани - хистологични препарати, работа с микроскоп, изготвяне на имунохистохимични препарати - локализация на даден белтък в тъкан, цветна реакция, наблюдение на генното проявление на даден ген с предшестващо изолиране на нуклеиновите киселини, отглеждане и наблюдаване на култивирани клетки.

От страна на колежа участваха ученици от 10, 11 и 12 клас.

По думите на Кристабел Конта тези школи ще се превърнат в традиция, като следващата планирана академия ще бъде през пролетта.