Емили Сарджънт-Бийзли е следващият президент на колежа

от юли 2022 г.

31 май 2021 г.

Скъпи ученици, родители, завършили възпитаници, преподаватели, служители и приятели на колежа,

За мен е удоволствие да ви информирам, от името на Борда на настоятелите на Американския колеж в София, че за седми Президент на колежа е назначена Емили Сарджънт-Бийзли, която ще встъпи в длъжност от 1 юли 2022 г.

Г-жа Сарджънт-Бийзли е превъзходен педагог, администратор и лидер с кариера във водещи международни училища в целия свят. В момента тя ръководи учебния комплекс „Пудонг“ на Американското училище в Шанхай, най-дългогодишното международно училище в Китай.

Професионалните качества, опит и образователен подход на г-жа Сарджънт-Бийзли се откроиха като отлично съответсващи на мисията и ценностите на колежа още на първата ѝ среща със Селекционния комитет на Борда. Като педагог г-жа Сарджънт-Бийзли вярва, че дългът на преподавателите и администраторите е да подготвят учениците за бъдеще на активна и етична всеотдайност в динамичното глобално общество. Г-жа Сарджънт-Бийзли е убедена, че работата върху интелектуалните, обществени и емоционални потребности на учениците е също толкова важна, колкото и фокусът към академичния им успех. Като опитен училищен администратор г-жа Сарджънт-Бийзли е ръководила успешно различни проекти, представляващи сериозни предизвикателства - от въвеждането на стратегически планове и процеси по акредитация до разширяване на учебния комплекс, съставяне на нови учебни програми и управление на здравната криза по време на настоящата пандемия. Ръководният стил на г-жа Сарджънт-Бийзли, по нейни думи, е стил на „колективна отговорност и колективно въздействие“. Един от впечатляващите възгледи, които тя сподели по време на интервютата си със Селекционния комитет бе: „Дори и ако в началото на един проект аз нося званието „лидер“, то бързо избледнява в полза на действително екипно сътрудничество и успех.“

Освен изключителната ѝ професионална биография, нейният произход, индивидуалност и характер правят г-жа Сарджънт-Бийзли идеален избор за Президент на Американския колеж в София. Родена в семейство на учители в международни училища, тя израства и учи в Ливан, Иран, Саудитска Арабия и Индия, след което развива професионалната си кариера в Индия, Израел и Китай. Посещавала е България и София неведнъж за семейни ваканции и по време на процеса по подбор за Президент, тя имаше възможност да се запознае и многократно да изрази дълбоко възхищение от историята, мисията и традициите на колежа. В София към нея ще се присъедини нейният съпруг Джеймс, докато синът ѝ Конър и дъщеря ѝ Бренеман завършват университетското си образование в Съединените щати. По характер г-жа Сарджънт-Бийзли е съпричастна, добронамерена, енергична и отговорна. Както показа описанието ѝ на японското изкуство Кинцуги по време на срещата ѝ с преподавателския колектив на колежа, контактът с г-жа Сарджънт-Бийзли е обогатяващ, вдъхновяващ и „разчупен“ по възхитителен начин. Тя е дълбоко загрижена за учениците, на които служи. Нейното усилие да е в постоянен контакт с тях в ежедневната си работа е сред чертите, които най-много впечатляват колегите ѝ. Когато тя пристигне в София следващото лято, ние ще посрещнем прекрасен нов член на нашата общност, който с лекота ще стане част от живота и работата на Американския колеж.

Изборът на г-жа Сарджънт-Бийзли е резултат на задълбочен и дълъг процес, започнат през м. декември 2020 г. и е пример за възможно най-добрата екипна работа в една общност. Селекционният комитет на Борда, начело с дългогодишния настоятел Дейв Уилсън и с подкрепата на водеща консултантска агенция, получи многобройни силни кандидатури на училищни директори и висши администратори от целия свят. Комитетът интервюира група полуфиналисти, а трима изключителни финалисти бяха поканени за двудневни интервюта чрез Zoom с преподаватели, служители, ученици и завършили възпитаници на колежа. Тази разнородна общност изрази красноречиво и недвусмислено своя ентусиазъм за г-жа Сарджънт-Бийзли като фаворит, чийто профил напълно съвпада с нуждите на колежа. Благодарни сме на всички участници в интервютата за сътрудничеството при избора на новия ни Президент. Също така сме задължени на Селекционния комитет за неуморната работа и всеотдайност към този жизненоважен избор. Щастливи сме, че както винаги, можехме да разчитаме на лидерството и подкрепата на д-р Ричард Т. Юинг мл. и неговия екип по време на този процес.

Нямам търпение да представя Емили Сарджънт-Бийзли на всички през идните месеци, за да може тя да опознае още по-добре нашата общност. Развълнувана съм също от възможността през идната година да отбележим постиженията на Дик Юинг и сериозната му работа през настоящия му мандат. Дотогава нека се поздравим с този важен момент в историята на нашата институция и да приветстваме с „Добре дошла!“ Емили Сарджънт-Бийзли в семейството на колежа.

С уважение,

Теодора Конецовска ’97
Председател на Борда на настоятелите на Американския колеж в София