Дори от разстояние музиката сближава

Класически концерт на колежа 2020 онлайн

Тазгодишният Класически концерт на колежа беше планиран за 25 март, 2020 г., но поради извънредните обстоятества, общността на колежа се оказа вкъщи още преди тази дата.

Скоро след началото на дистанционното обучение, пианистките Теодора и Александра Даскалови и Ясен Хорозов се свързват с Програмата по сценични изкуства с идеи и предложения за реализация на Класическия концерт на видео и онлайн. Това вдъхновява ръководителите на Програмата и печели подкрепата на училищната администрация. 

В подготовката за концерта диригентът на Хора на колежа Маестро Кристиан Попов, заедно с акомпаниаторът и ръководител на инструменталната програма Милена Цолова, провеждат прослушвания, за които желаещите да участват ученици изпращат домашни видео записи. След активни дискусии и допълнителни напътствия, изпълнителите осъществяват и своите финални записи. 

„Особено предизвикателство е представянето на ансамблите поради трудността на ситуацията. Въпреки това, смятам, че ще ви изненадаме с доста разнообразно съдържание, преминаващо през различни епохи, индивидуални изпълнения, ансамбли и, разбира се, изпълненията на Хора при Американския колеж в София.” - сподели Милена Цолова. 

Тази инициатива е възможна благодарение на възможностите, които колежът предлага по отношение на дистанционните форми на обучение, общуване и креативни дейности в тези извънредни времена. 

„Радваме се, че учениците ни заразиха с ентусиазма си и ни споделиха тяхното домашно изпълнение което, благодарение на тази чудесна инициатива, ще достигне до много хора.” - допълни Маестро Кристиан Попов. 

Към момента всички изпълнители репетират усилено. Плакатът за концерта е дело на Юлия Костадинова, а Ясен Хорозов и Маестро Попов работят по финалната обработка на видеото. Ще имаме удоволствието да видим и обичаните от всички водещи, дванайсетокласниците Калина Костова и Мартин Паликарски. В програмата ще чуете произведения от Чайковски, Щраус, Пиацола, Дебюси и много други. 

Концертът ще се излъчи в четвъртък, 30 април, 2020 г., от 17:00 в канала на колежа в YouTube. Присъединете се и към събитието за концерта във Facebook!