Петима български ученици са отличени с наградата на Yale Club of Bulgaria за 2020 г.

Двама от тях са колежани

Българският клуб на завършилите университета Йейл (Yale Club of Bulgaria) има удоволствието да обяви носителите на първата награда, която клубът връчва на изявени ученици от средните училища в България. Наградата се дава на ученици, показали изключителни академични възможности и висок морал, както и обществена ангажираност. Настоящата награда е част от усилията на клуба да стимулира учениците, демонстрирали такива качества и да поощри потенциалните кандидат-студенти за колежа Йейл. Наградата е специално подбрана книга на английски език, издадена от Yale University Press, придружена от персонална грамота и брошура, описващи постиженията на Йейл и студентския живот в колежа. Петимата носители на тазгодишната награда, избрани измежду повече от 30 номинирани ученика от цялата страна, са пример за голямото многообразие от таланти, интереси и обществена ангажираност на всички участници. Благодарим на училищата, директорите, учителите и учениците, които откликнаха на нашата инициатива! Представяме петимата носители на наградата на Yale Club of Bulgaria за 2020 г.:

Стефани Ангелова ще завърши Първа езикова гимназия във Варна. Тя е включена в програмата “Opportunity Funds – Bulgaria”, подготвяща изявени ученици за продължаване на образованието им в американски университети. Интересите й са в областите творческо писане, журналистика, театър и ораторско майсторство. Член е на театрално студио и на литературен клуб във Варна. Пише за ученическия вестник и ръководи училищния отбор по ораторство и дебати. Амбициите й са да се усъвършенства в писането и театъра и в съчетание с активна обществена ангажираност да остави следа след себе си чрез своите творби.

Теодор Балтов ще завърши Американския колеж в София. Той е един от редакторите на вестника на колежа, представител е на учениците в деканския съвет и участва в организирането на конкурса за симулирани процеси към Европейския съд за правата на човека. Интересът му към Йейл се засилва след посещението му в университета в рамките на програмата на Йейл за млади учени от цял свят. Извън училище Теодор е страстен читател, обича пилатес, спининг и туризъм. Има амбиции, но все още малко опит, в готварството и народните танци.

Марк Киричев ще завърши Математическата гимназия във Варна. Носител е на награди от национални и международни конкурси, включително на медали от международнате ученически олимпиади в Бали и Нидерландия и на златен медал от Световния математически конкурс в Южна Корея. Като член на младежкия Български Червен кръст се включва всеотдайно в множество благотворителни кампании. Вице-президент е на ученическия съвет, където организира събития, целящи да събудят интерес към науката сред връстниците му.

Благовеста Мешева ще завърши Англо-американското училище в София, където учи с пълна стипендия. Тя активно участва в групите за ораторство и дебати и за крос кънтри, както и в училищния хор. Изпълнявала е водещи роли в множество театрални и музикални постановки. Благовеста е полиглот, владее свободно английски, руски и български и изучава испански и италиански. Любовта й към езика и литературата й донасят награди от редица литературни конкурси. Като ръководител на училищния клуб Ангелиа, тя организира благотворителни кампании в помощ на деца болни от рак.

Павла Петрова ще завърши Американския колеж в София. Любимите й предмети са икономика, политически науки и химия. Страстта й към химията пламва след като се класира за националния кръг на олимпиадата по химия през 2016 г. През свободното си време Павла обича да пише къси разкази и да рисува. Тя е президент на клуба за здравеопазване и фармацевтика към Американския колеж, както и член на няколко други клуба. Стремежът й е да допринесе за положителни промени не само в нейното училище, но и в страната като цяло.

Поздравяваме всички носители на наградата за 2020 г. на Yale Club of Bulgaria!

Годишната награда на Yale Club of Bulgaria (Българския клуб на завършилите университета Йейл) се дава на изявени български ученици, завършващи средното си образование, като целта й е да поощри кандидатстващите за висше образование в чужбина да включат колежа Йейл сред предпочитаните от тях университети. Обръщаме внимание, че Yale Club of Bulgaria функционира независимо от отдела за прием на студенти на колежа Йейл и наградата на Yale Club of Bulgaria не е гаранция за приемане в колежа.
За повече информация за Yale Club of Bulgaria, както и за годишната награда на клуба за изключителни постижения на български ученици можете да се обърнете към клуба на yaleclubbg@gmail.com или да следите Фейсбук страницата на клуба на https://www.facebook.com/yalebulgaria/.