Церемония по дипломирането на Випуск 2022

На 23 май общността на колежа отпразнува успехите на Випуск 2022. Церемонията по завършването събра отново приятелите и семействата на зрелостниците, преподаватели, членове на администрацията и настоятели от Борда на колежа.

Випуск 2022 получиха своите дипломи с подобаващите празничност и великолепие: както президентът на колежа д-р Ричард Юинг отбеляза, това е випускът от новата история на колежа, преодолял най-много препятствия. Учениците от випуск 2022 помогнаха в процесите по стратегическото планиране и акредитацията към MSA, бяха и първият випуск, който учи по новата учебна програма, и то в различни форми на обучение поради пандемията.

Двадесет и шестият випуск, който завършва колежа след възстановяването на училището, оставя наследство от нововъведения: учениците от този випуск разшириха дейността на Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI), започнаха нови инициативи като лидери в Ученическия съвет и осигуриха нови партньорства с различни организации по целия свят чрез участията си в множество състезания, конференции и хакатони. За да подчертае важността на тези постижения и то в такива трудни времена, д-р Юинг сподели впечатленията на преподавателите на зрелостниците.

Председателят на Борда на настоятелите Теодора Конецовска от Випуск 1997 също поздрави завършващите. Тя сподели: “Запали свещ вместо да ругаеш мрака! Като ви подкрепяме по всеки възможен начин, аз и останалите настоятели палим свои светлини. Знайте, че ние ще продължим да сме до вас по пътя ви напред и да аплодираме яркия ви блясък. А един ден може би и вие ще започнете да палите свещи.” В заключение, тя ги призова да “продължават да сияят.”

Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, също присъства и изрази възхищението си от упоритата работа и отдаденост на Випуск 2022. Тя сподели безценен съвет: „Поставяйте си високи цели. Вдигайте ръка. Бъдете проактивни и преследвайте целите си. Никога не се отказвайте и никога не позволявайте да ви убедят, че не можете да постигнете нещо."

Тържественото слово произнесе г-жа Анджела Родел, изпълнителен директор на комисията “Фулбрайт” и водещ преводач на българска литература на английски език. Тя откри речта си с разтърсващо изпълнение на българска народна жътварска песен и предизвика випуск 2022 да използват гласовете си с куража и вдъхновението на своите предци. “Колежът ви е научил не само да говорите английски, но и слушате, да пишете, да убеждавате, да вдъхновявате, накратко да усъвършенствате автентичния си глас, както на родния, така и на втория си език. Надявам се да използвате невероятното образование, което сте получили в Американския колеж в София, за да станете убедителните лидери, от които така неотложно се нуждаем в България, Европа и САЩ, за да изградим по-справедливо и равноправно общество.”

Недко Кючуков от Випуск 2003 поздрави учениците от името на общността на завършилите колежани. Във вдъхновяващата си реч той подчерта колко важно е да оценяваме както успехите, така и провалите, които изграждат характера на личността: “В следващите си начинания другаде, не се страхувайте от провал. Но и вярвайте, че имате силата да се изправяте отново, да се надяваме малко по-умни от преди, и вашите неуспехи ще се превърнат в най-градивното и удовлетворяващо преживяване.”

В своето обръщение към съучениците си Лилия Чаталбашева ’22, ученичката с най-висок академичен успех, изрази своята благодарност към учителите, училищната администрация и служителите, както и към по-голямата общност на колежа, за това че са превърнали обучението ѝ в незабравимо преживяване. Тя поздрави съучениците си за успешното завършване на средно образование и сподели най-важния урок, който е научила в колежа: този за преследването на щастието. „Винаги гледайте от светлата страна на живота“. В заключение тя пожела на съучениците си да следват този прост, но способен да промени нечий живот, съвет.

graduation-2022-article-photo-8

Поздравления, Випуск 2022! Пожелаваме успехи в бъдещите приключения!