Взаимодействия за благотворителност: Клуб Interact

Застъпничеството и филантропията са заложени дълбоко в корените на Американския колеж в София. Много ученици избират да съсредоточат своята енергия в свободното си време именно в благотворителни дейности, като един от най-изявените клубове с такава мисия е Interact. 

Учебната 2020-2021 г. беше предизвикателна и за редовните академични часове, и за свободно-избираемите. Mного клубове се наложи да преосмислят и адаптират своите дейности съобразно епидемиологичната обстановка. Клуб Interact успя да превъзмогне предизвикателствата и реализира 4 значими проекта. 

По повод коледните празници в края на 2020 г. учениците от клуба дариха перална машина, почистващи препарати и шоколадови лакомства на децата от дома „Слънчице“ край Павликени. Своите подаръци децата получиха заедно с ръчно изработени от колежаните коледни картички. 

В колежа Трети март по традиция се отбелязва по забележителен начин. И тази година, макар и по време на ротационно присъствено обучение, учениците от клуб Interact допринесоха за празника, като почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски с плакати във всички академични сгради. 

По случай Осми март колежаните от Interact се включиха в инициативата „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ на Rotaract България. Проведено в 11 български града едновременно на 7 и 8 март, начинанието има за цел да информира обществеността относно репродуктивните проблеми и да набере средства в подкрепа на двойките, изправени пред такива предизвикателства. По време на кампанията всеки, дарил минимална сума от 5 лв. получава цвете в знак на благодарност. С общите усилия на всички участници набраните средства възлизат на 27 429.72 лв.

В края на учебната година и по собствена инициатива учениците от Interact оказаха подкрепа на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). През април и май колежаните положиха близо 80 часа доброволен труд с въвеждане на данни от измервания на електромагнитни полета. Въвеждането на данните за 284 базови станции помогна на центъра да се доближи до целта си да предостави на широката общественост подробна и значима информация относно източниците на ЕМП в България. Макар че най-голямата награда за доброволен труд е самото му помагане, учениците получиха благодарствено писмо от Директора на НЦОЗА доц. д-р Христо Хинков, ДМ. 

Поздравяваме ръководителите на Interact Андреа Калчева (президент) и Вероника Шаламанова (вицепрезидент), както и техните съмишленици от ученическата общност в колежа и нямаме търпение да научим за предстоящите проекти на клуба през идната учебна година.