Яна Пеева от випуск 2021 на колежа с трето място на Sustainenergy6 в Израел

В началото на втория срок единайсетокласничката в колежа Яна Пеева се включи в Международния младежки конкурс за възобновяема енергия Sustaineregy6. Изглежда, изживяването е било много значимо, зареждащо и възнаграждаващо, но уверете се от собствените й думи:

Този февруари имах истинското щастие да участвам в Международния младежки конкурс за възобновяеми енергийни източници Sustainergy6, проведен в Израел. В рамките на една седмица всеки от единайсетте отбора, съставени от ученици от Хърватия, Италия, Германия, Литва, Холандия, Чехия, Португалия, Кипър, Словения, Румъния, Хавай и Израел, трябваше да реши различен инженерен проблем, като използва биомимикрия. Състезанието се проведе в кибуца Яхел в пустинята Арава, малка изолирана общност, която използва биомиметични решения в своето ежедневие. Вдъхновявани от всичко около нас, работихме по проектите неуморно, от рано сутрин до късно през нощта. Състезателите и менторите на Sustainergy6 бяха най-отдадените, мотивирани и забележителни млади учени, с които съм се запознавала, а работата с тях промени живота ми. В крайна сметка всички проекти бяха с изумително качество и за мен всички бяха печеливши решения. Целият ми екип беше много изненадан, когато получихме наградата за трето място с нашия проект за ензимна горивна клетка, Ethacell.

Изминаха три месеца от незабравимото ми преживяване в израелската пустиня, но все още не съм загубила връзка с всичките си нови приятели. Наскоро екипът ми отново се събра и записахме адаптирана версия на презентацията ни, този път за Фестивала на природните науки в колежа. 

Изключително съм благодарна за поканата да участвам в този конкурс като първи състезател от България и с нетърпение очаквам да работя с бъдещите участници в Sustainergy от колежа!