Много превъплъщения – една роля. На професионалист.

Мюзикълът през 2018

Освен с взискателната академична подготовка на своите ученици, колежът е известен и почитан заради извънкласните възможности, които осигурява за възпитаниците си. Президентът на колежа д-р Юинг пояснява: “Високите оценки са важни и ценни, но това е само един аспект от това, което ние считаме като значимо и успешно образователно изживяване. За нас, талантите и интересите на нашите ученици са също толкова важни за дългосрочния им успех.” Това твърдение се илюстрира красноречиво чрез представленията, които Директорът на програмата по сценични изкуства Борис Панкин и неговият екип от професионалисти всяка година поставят с учениците в колежа.

Активните занимания с изкуство от какъвто и да е вид, подпомагат подрастващите да развиват способността да се изразяват, да припознават нови свои черти и да се развиват като личности. Нещо повече - по време на трудоемките, но възнаграждаващи репетиции, учениците изграждат социални контакти и приятелства за цял живот. От няколко години представленията на Програмата за мюзикъл са лицензирани училищни адаптации на оригиналните бродуейски материали, които почти по нищо не отстъпват по сложност и мащаб на продукцията. Случва се след премиера на мюзикъл в колежа, родители да се отбият при режисьора Борис Панкин и неговия екип и да засвидетелстват своето възхищение от често неподозираните заложби и надхвърлящите очакванията постижения на младите актьори, певци и танцьори от трупата на представлението.

Кадър от Класическия концерт през 2018

“Разбира се, всеки родител безкрайно ще хареса изявата на своето дете, но в погледите им си личи, до този момент изобщо не са осъзнали на какво е способен техният колежанин. Те не са очаквали, че той/тя може да извади такива неща от себе си” – коментира Кристиян Попов, диригент на хора на колежа и Музикален директор на училищния мюзикъл.

През годините под ръководството на Борис Панкин, някогашните клубове по мюзикъл и драма, кръжоци по хорово пеене и танци постепенно се развиват и прерастват в почти професионална програма по сценични изкуства, която, освен че потапя ученици в професионалната артистична атмосфера и динамика, развива техния усет за изкуство и им помага да балансират натоварването от взискателната учебна програма.

Много завършили колежани, които са били активни участници в продукциите на мюзикъли, българска и английска драма, вокални и танцови представления, дори след завършването си продължават да посвещават време и енергия на изкуствата, за които „отглеждат“ своята любов още тук, в колежа. Това потвърждават техните писма до екипа на Програмата по сценични изкуства, в които те с вълнение признават, че са продължили своя творчески път, макар и любителски, и в университета, в който иначе съсредоточават своето време и усилия в други строги академични дисциплини. Нещо повече - чертите и способностите, които те са развили покрай творческите си занимания в програмите по сценични изкуства, са им помогнали да се оформят като ерудирани личности, ценни за своите общности в западните университети.

Фестивал на изкуствата 2018

Запитана за предизвикателствата в работата с ученици, Анастасия Неделчева, Директор на танцовата програма, споделя: “За мен едно от тях по време на репетициите, които провеждаме с учениците, е да ги потопим в една професионална среда, без да искаме от тях да са професионалисти.”  Мариан Бачев, Директор на клуба по българска драма, допълва: “Ние им показваме нагласа, а те трябва да поемат тази отговорност. Понеже всички сме професионалисти, им показваме как се работи в професионална среда. Тях това ги окрилява, защото разбират, че това не е забавачка, а обратното. След като накрая искаме да имаме продукт, това предполага отговорност към целия процес.”

“Идеята не е да направим от децата артисти, танцьори, инструменталисти, певци, а напротив – да ги поставим в обувките на хората в тези професии, така че да станат почитатели на изкуствата до живот” – споделя Борис Панкин. Това важи за всички програми, в които работата с класически инструменти, хорово пеене, превъплъщение или съвременен танц стимулират учениците да мислят творчески, да развиват своя артистичен усет и да се обогатяват като личности.

Момент от българската драма през 2018

“Аз не мисля, че една личност може да се изгради без досег до изкуството, независимо от това накъде ще тръгне след това” споделя Милена Цолова, Акомпаниатор на хора на колежа и ръководител на инструменталната програма.

Не пропускайте палитрата от спиращи дъха сценични изяви на колежаните през пролетта на 2019! Началото на цикъла сценични изяви ще постави Класическият концерт на 27 март. През април ни очакват представлението на пиеса по Тенеси Уилямс на Английската драма и “Лисицата и гроздето, или Езоп” от Гилерме Фигейреду от Българската драма. През май предстои българската премиера на мюзикъла “Клетниците”. Сценичните изкуства ще изгреят и по време на традиционния за колежа Фестивал на изкуствата на 8 юни, когато ще можете да гледате и танца “Игра на карти.“