Отбор на Колежа взе участие в квалификационен турнир за състезание по реч в САЩ

През изминалия уикенд щестима ученици на Американския колеж в София от осми и десети клас се състезаваха в турнира по реч и интерпретация в Американския университет в Благоевград. На турнира имаше две дисциплини: дуо интерпретация и оригинално ораторство. Възможността за спечелване на стипендия и в двете дисциплини, с която победителите да пътуват до Америка, за да се състезават в Националния турнир на Националната асоциация по реч и дебати на САЩ, мотивира участниците да работят изключително усърдно.  

Бояна Атанасова (8. клас) и Теодора Тянкова (10. клас) стигнаха до полуфиналите по оригинално ораторство. Хале-Седа Радойкова и Ана-Мария Марковска (и двете в 8.клас) се състезаваха с интерпретативен дует за първи път и също се класираха на полуфинали. Мейзън Мезиад (10. клас) също се представи чудесно. Състезанието беше на високо ниво и фактът, че толкова от начинаещите ни осмокласници се класираха на полуфинали, е впечатляващ.

С много личната си, честна реч за прошката Бояна Атанасова показа рефлективно мислене, емоционална зрялост и остроумие. Йордан Георгиев с хумор говори за това колко подлудяваща може да бъде зависимостта ни от комуникационните технологии.  Във вдъхновяваща реч Мейзън Мезиад илюстрира често пренебрегваните опасности, които крие апатията. Теодора Тянкова прикова вниманието на публиката с реч за това как расизмът, нетолерантността и разделението може тайно да дебнат от учебниците, като отправи предизвикателство към всички да мислят по-критически и да ценят информираността повече. Осмокласничките Хале-Седа Радойкова и Ана-Мария Марковска посрещнаха възхитително предизвикателство, като вдъхнаха живот на присъщите на Марк Твен хумор и циницъм в представление, изследващо сложната история и връзка на човечеството с религията.

Постиженията ни са епични, не само защото трима осмокласници се класираха на полуфинал в национално състезание, в което се състезаваха най-вече с ученици между 9. и 12. клас, но и защото представянето им ще има отзвук през годините. Най-ценният сувенир от уикенда ще бъде не само силната мотивация за следващата година, но и дадената на участниците възможност да разсъждават върху работата си и да се упражнят. Учениците ни направиха чудесни стъпки не само като изпълнители, но и като състезатели и учещи.  Поздравления!

 

Адам Салигман,

треньор на отбора по дебати към Американския колеж в София