Ученици на Американския колеж в София продължават да се представят изключително на турнири по реч и дебати на английски език

Учениците от 8. до 12. клас отново постигнаха фантастични резултати на последния турнир на Фондация „БЕСТ“, който се проведе в периода 24-26 април в Бургас. Американският колеж изпрати 36 ученици на състезанието – най-големият брой състезатели в историята на Клуба по дебати. Наред с тях в турнира взеха участие над 300 ученици от 22 гимназии от цяла България.

Учениците на Колежа се състезаваха във всички пет възможни дисциплини: академични дебати, оригинално ораторство, проза, поезия и дуо (артистично представяне на публикувана творба). Осмокласниците и деветокласниците се състезаваха в категорията за начинаещи, докато всички останали се състезаваха при напредналите.

Колежаните продължават да жънат изумителни успехи в областта на дебатите. При начинаещите седем от общо осемте отбора, достигнали четвъртфинали, както и всички полуфиналисти и финалисти, бяха от Американския колеж. При напредналите три от четирите отбора полуфиналисти, а после и двата отбора, достигнали финалите, бяха ученици на Колежа. Това е невероятно впечатляващо постижение. Мануела Узунова, Миа Кунова и Момчил Миланов (Випуск 2018) спечелиха първото място при начинаещите, а Стоян Тренчев, Камен Величков и Симеон Михайлов (Випуск 2016) взеха купата по дебати при напредналите.

В другите дисциплини Нона Кадиева и Михаела Лекова (и двете от Випуск 2018) спечелиха първо място в дуо надпреварата при начинаещите за творческата си и забавна интерпретация на класическата сатира „Продуцентите“ на Мел Брукс. Ана-Мария Марковска (Випуск 2019) достигна финалите в две дисциплини, като стана втора при начинаещите в дисциплината „рецитиране на проза“ с емоционалния си прочит на „Разлято мляко“ на Д.К. Касиди.

Следните ученици на Американския колеж достигнаха полуфинален кръг в дисциплините си:

Дуо за начинаещи (общо 18 отбора)
Първо място: Нона Кадиева и Михаела Лекова  

Ораторство – начинаещи (общ брой състезатели: 37)
Полуфиналисти: Бояна Атанасова’19 и Александра Зидарова‘19

Ораторство – напреднали (общ брой състезатели: 56)
Полуфиналисти: Теодора Тянкова ‘17

Проза – начинаещи (общ брой състезатели: 29)
2. място: Ана-Мария Марковска ’19
4. място: Кристия Навущанова ’19
Полуфиналист: Габриела Иванова ’19

Поезия – начинаещи (общ брой състезатели: 25)
4. място: Ана-Мария Марковска ’19

Дебати - начинаещи (общ брой отбори: 16)
Първо място: Мануела Узунова, Мия Кунова, Момчил Миланов (Випуск 2018)
Второ място: Антон Петек, Ивайло Наков, Йоана Вълова (Випуск 2018)
Полуфиналисти: Иванина Димитрова, Мейлин Лазарова, Мария Николаева (Випуск 2018) и Бояна Атанасова, Кристия Навущанова, Габриела Иванова (Випуск 2019)

Дебати – напреднали (общо 20 отбора)
Първо място: Стоян Тренчев, Камен Величков, Симеон Михайлов (Випуск 2016)
Второ място: Аделина Иванова (Випуск 2015), Здравко Върбанов (Випуск 2016), Евгени Марчев (Випуск 2017)
Полуфиналисти: Алекс Ивчев, Габриел Петров, Лаура Беглер (Випуск 2017)

Това беше последното състезание по реч и дебати за учебната година. Треньорите на отбора г-н Блайуайз, г-н Дийган и г-н Салигман поздравяват всички участници за впечатляващите им постижения. Клубът ще остане силен и ще продължи да жъне успехи и през следващата година.

 

Скот Блайуайз, Треньор на отбора по дебати на Колежа