Учениците на Американския колеж в София се представиха блестящо на национален турнир по реч и дебати в гр. Пазарджик

Ученици от пет випуска на Американския колеж в София дадоха повод за гордост на училището си по време на състезанието на Фондация „БЕСТ – български турнири по английска реч и дебати“ в гр. Пазарджик на 7-8 март 2015 г. Дори неумолимата виелица в района, която не спря през целия уикенд, не попречи на учениците да се представят отлично в избраните от тях дисциплини.

Над 300 състезатели от 27 гимназии от цяла България взеха участие в надпреварата на високо ниво. Това е най-голямото до този момент състезание в историята на организацията „БЕСТ.“ Американският колеж в София изпрати 28 ученици на състезанието. Те се състезаваха в три от общо пет възможни дисциплини, всички провеждани на английски език: академични дебати, оригинално ораторство (писане и представяне на авторски речи) и проза (артистично представяне на публикувана творба). Учениците от 8. и 9. клас се състезаваха в категорията „начинаещи,“ а учениците от 10. до 12. клас – в категорията „напреднали“. Всички получиха сертификати за участие.

Йордан Георгиев (випуск 2019) представи интерпретация на речта си „Разделя ли технологията хората?“. Ана-Мария Марковска (випуск 2019) стана полуфиналист при начинаещите по проза, като представи артистично историята „Разлято мляко“ на Д. К. Касиди. Бояна Атанасова (випуск 2019) държа силна, вълнуваща реч за възходите и превратностите на прошката, вдъхновена от собствената й творба „Прошка: да откриеш силата да излезеш от труден лабиринт“. С възхитителната си работа Бояна стана първа измежду 35 начинаещи състезатели по оригинално ораторство.

Американският колеж в София продължава да се представя блестящо в областта на дебатите. На състезанието в гр. Пазарджик се водиха дебати по темите за генетично модифицираните храни, социалното равенство и медийната цензура. Дебатьорите от Американския колеж в София повториха постижението си от националния турнир в Ловеч през декември, като станаха финалисти при напредналите. Така за втори път в историята на фондацията на финали един срещу друг се изправят два отбора от едно и също училище. Наред с това, Американският колеж взе и третото място в дебатите за напреднали, като така стана и единственото училище в България, някога печелило едновременно първо, второ и трето място (измежду 24 отбора) в състезание на Фондация „БЕСТ.“ Изключителното постижение на напредналите дебатьори на Американския колеж беше допълнено от успеха и на начинаещите, които завършиха на първо и четвърто място от общо 15 отбора в категорията си.

Като цяло, шест от девет отбора на турнира стигнаха до четвъртфинали или още по-напред в класирането - наистина забележително постижение. Ето списък на дебатьорите и полуфиналистите и финалистите сред тях:

Дебати (начинаещи) (общо 15 отбора)

- Ана-Мария Марковска, Хале-Седа Радойкова, Никола Думанов (випуск 2019)

- Нона Кадиева, Иво Наков, Калина Матова (Випуск 2018)

- Мейлин Лазарова, Мария Николаева, Иванина Димитрова (Випуск 2018)

- 4.място: Йоана Вълова, Мануела Узунова, Миа Кунова (Випуск 2018)

- 1.място:  Бояна Атанасова, Габриела Иванова, Кристия Навущанова (Випуск 2019)

Дебати (напреднали) (общо 24 отбора)

- Мейзън Мезиад, Алекс Ивчев, Габриел Петров (Випуск 2017)

- 3. място: Стоян Тренчев, Камен Величков, Симеон Михайлов (Випуск 2016)

- 2. място: Йоанна Димитрова (Випуск 2017), Момчил Миланов (Випуск 2018), Никола Михайлов (Випуск 2018).

- 1. място: Аделина Иванова (Випуск 2015), Евгени Марчев (Випуск 2017), Здравко Върбанов (Випуск 2016)

Треньори на отбора по реч и дебати на Американския колеж в София са Адам Салигман, Майкъл Дийган и Скот Блайуайз. Те поздравяват всички ученици, които участваха в състезанието в гр. Пазарджик, за ентусиазма, стремежа към отличие и куража им успешно да се справят с трудни, напрегнати академични състезания. Цялата общност на Американския колеж в София има причина да се гордее с невероятните им постижения.

 

Скот Блайуай, треньор на Клуб „Дебати“

 

 

На снимката горе, отляво-надясно: Евгени Марчев, Аделина Иванова и Здравко Върбанов (фото: Адам Салигман)

 

Отляво-надясно: Бояна Атанасова, Кристия Навущанова и Габриела Иванова (снимката е предоставена от Фондация "БЕСТ")

 

 

Дебатьорите от Колежа и техните треньори (фото: Адам Салигман)