Почетна диплома за средно образование за Д-р Карл Джераси ’42

На специална церемония тази сутрин световно-известният химик д-р Карл Джераси, учил в Колежа преди Втората световна война, получи своята почетна диплома за средно образование от Колежа. На събитието присъстваха г-н Ричард Дамастра, културно аташе в посолството на САЩ, г-н Валентин Георгиев и г-н Иво Пантелеев, членове на Борда на настоятелите на Колежа, съучениците на д-р Джераси от випуск 1942 Проф. Никола Алексиев и г-жа Лиляна Иконописова, роднини на Д-р Джераси, настоящи ученици и преподаватели от Колежа, както и представители на медиите.

Д-р Джераси учи в Американския колеж в продължение на малко повече от година в периода 1938-1939 година, преди да емигрира в САЩ, където постъпва във висше училище, без реално да е завършил средно образование. Д-р Джераси е известен най-вече с разработването на първото противозачатъчно хапче. В последните десетилетия той се посвещава на писането на романи и пиеси.

В благодарствената си реч, изпълнена с хумор и скъпи спомени от годините прекарани в България, Д-р Джераси сподели колко се вълнува от това, че на близо 90 години най-сетне има възможността да добави и диплома за средно образование към десетките си докторски степени. Следващите ангажименти на Д-р Джераси на българска земя, включват премиера на неговата пиеса "Insufficiency" ("Недостатъчност")тази вечер в Американския университет в Благоевград, където той ще прозинесе и тържественото слово на церемонията по дипломирането на випуска утре.

На снимката: г-н Валентин Георгиев, Президентът на Колежа Д-р Пол Джонсън, Д-р Карл Джераси '42 и г-н Иво Пантелеев