БГ Драма предлага черна комедия

Какво ще кажете за щур фарс от автора на "Амадеус" и "Equus"? Третата най-известна пиеса на британския драматург Питър Шафър е едноактната "Черна комедия," която обикновено завихря разговора, "А как се казва?" "Черна комедия." "Добре, а как й е заглавието?" "Черна комедия!" "Добре де, как се казва тази черна комедия?"

Пиесата е лудешко препъване на британски сноби, антични мебели и обществени нрави. Обвити в един блестящ театрален трик – когато светлините изгаснат за героите, сцената се осветява за публиката. И обратно.

Шафър бил впечатлен от сценичните нощни батални сцени в пекинската опера. Бойната хореография се играела на ярко осветена сцена, като публиката трябвало да си представя мрака.

И когато през пролетта на 1965 г. главният драматург на Националния театър Кенет Тинан възложил на Шафър да напише едноактна пиеса, Шафър му описал своята идея за парти в лондонски апартамент, "разиграно в китайска тъмнина" (т.е. на ярко осветена сцена), заради прекъсване на тока в сградата.

"Щяхме да гледаме как гостите се държат в условия на нарастващ хаос," пише авторът в увода към своите "Събрани пиеси," "но те, разбира се, щяха да останат през цялото време неспособни да се виждат един друг. Както винаги грабнат от някоя театрална идея, Тинан моментално ме повлече на среща с Лорънс Оливие, директорът на Националния. Напразно увещавах, че всъщност няма пиеса, а само една идея и че и без това трябва веднага да замина за Ню Йорк, за да пиша филмов сценарий. Оливие просто погледна през мен със собствените си китайски, невиждащи очи, каза, "Ще бъде вълнуващо!" и напусна стаята."

Представлението на БГ Драма идва при вас на 12 март в Театър "Сълза и смях."

Репетира се усилено: