Благотворителна литература

Тайнствена покана за Перото. За благотворително четене в неделя вечерта.

Човек открива Перото, което се оказва литературния клуб на НДК – явно известен на всички останали. Човек се преборва с особено неприятното време. Човек намира, че абсолютно си е струвало.

Каузата е благородна – набиране на средства за фондация "Деца с проблеми в развитието." Отзовават се поразително много хора. Ученици, техните по-големи сестри, лели, артистични кибици. На сцената се изявява похвален подбор от български автори.

 

Георги Господинов чете смешното есе от "Физика на тъгата." Алек Попов споделя един нюйоркски епизод от прекроената "Черната кутия." Александър Шпатов (випуск '04) рапира увода на своята "На живо от София." Дена Попова (випуск '06) ни просълзява с последните мисли на едно умиращо куче. Баща й Деян Енев смайва с лиричния портрет на последния поет. Трансцендентната поезия на Иван Ланджев, призивът към нашата хуманност на Благовеста Пугьова, анекдотът за силата на думите на Иван Димитров и изборът на Захари Карабашлиев: да чете от "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, "Дрога" на Мая Слоун или своята "18% сиво." Присъстващите избират Слоун. Да живее изискващата публика!

           

 


 

Вечерта прераства във вихрено купуване на книги и събиране на автографи. Постигната е нова победа за добрите каузи, младия дарителски дух и уютните спомени от "Перото." За тези два часа времето навън е омекнало.