Ден на толерантността

“Толерантност е да даваш на всяко друго човешко същество всички права, които искаш за себе си.”
Робърт Грийн Ингерсол


В деня на петдесетгодишния юбилей на ЮНЕСКО, 16 ноември 1995 г., държавите-членки приеха Декларация за принципите на толерантността. В нея се заявява, че толерантността не е нито лукс, нито безразличие. Тя е уважаване и оценяване на богатото разнообразие на световните култури, на формите на изразяване и на начините да бъдем хора. Толерантността припознава общочовешките права и основните свободи на другите. Разнообразието сред хората е нещо естествено; само толерантността може да осигури оцеляването на смесените общества във всяка област по света.

Както откритата несправедливост и насилието, така и дискриминацията, и отхвърлянето са разпространени форми на нетолерантност. Възпитанието в толерантност би следвало да цели противопоставяне на причинителите на страх и изолиране на различните, и следва да помогне на младите да развиват своите способности за независима преценка, критическо мислене и етично разсъждение. Разнообразието на множеството религии, езици, култури и етноси по света не е повод за конфликти, а ценност, която обогатява всички ни.

Клуб Embrace в Американския колеж в София започва ежегодно да отбелязва Деня на толерантността, защото вярваме, че всеки индивид би трябвало поне да се опитва да разбира и приема различни гледни точки, вярвания и култури. Тази година фокусът естествено се насочи към сирийската бежанска криза в България и чужбина.

Първата инициатива бе насочена към дванайсети клас. За техния час със съветника на 3 ноември клубът подготви лекция, която даде на учениците възможността да научат повече за живота на мигрантите в България и да се запознаят с примери на доброта, подкрепа и благотворителност, оказани на мигрантите от отделни хора и организации в страната.

На 16 ноември по време на часовете за индивидуална консултация членовете на клуба проведоха допитване и серия разговори на най-популярните места в колежа – трапезарията, градина "Дафина" и кафене Onda. Целта беше да разберат как хората от колежа реагират на днешната мигрантска вълна в България, да предоставят повече информация за местните и световни аспекти на проблема и да проведат кратка дискусия с учениците от различните випуски. Надявахме се, че това би помогнало на участвалите да придобият повече познания за проблема и да не подхождат към ситуацията от позицията на невежество и предразсъдъци.

Преобладаващите реакции към инициативата бяха много положителни и показаха, че учениците са запознати, много добре информирани и съчувстващи на страданието на хората, прогонени от родината си. Повечето участвали бяха от осми, девети, десети и единайсети клас и проявиха търпението и любопитството да обсъдят проблема, който трагично се припокриваше с терористичното нападение в Париж. Всички студенти бяха дълбоко потресени от парижките събития, както и отлично запознати с другите терористични нападения от предишните дни. Малко по-трудно се разговаряше с големи групи, защото може би чувстваха, че трябва да се държат и да говорят по определен начин пред приятелите си. Затова членовете на клуба подбираха по-малки групи или отделни ученици, които бяха много по-готови да говорят за проблема. Членовете на Embrace бяха впечатлени от ентусиазма и приятелското отношение, които срещнаха. Всички познаваха проблема много добре и изненадваха с различни мнения за сегашното присъствие на сирийските бежанци в България и за това как можем да се справим с него. Решението на колежаните беше, че чрез толерантност и интеграция може да се надяваме на по-добро бъдеще.

Денят може да бъде обобщен най-добре от призива на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун: "В този международен Ден на толерантността призовавам всички хора и правителства активно да се борят със страха, омразата и екстремизма чрез диалог, разбиране и взаимно уважение. Нека тръгнем срещу силите на разделението и да се обединим за своето общо бъдеще!"