Какво трябва да знаем за хранителните разстройства

От Катери Котур-Латур, преподавател по биология

През февруари в САЩ се провежда национална Седмица на информираност за хранителните разстройства. Американският колеж в София участва в кампанията от две години.

Целта е в обществото да има повече осведоменост и разбиране за хранителните разстройства. Тази година клуб "Здраве и благоденствие" и Медицинският клуб заедно организираха дейностите през седмицата.

Първото голямо събитие беше урокът-консултация, организиран от самите ученици. Групите за съветване в 9 и 10-и клас дискутираха хранителните разстройства, техните признаци и симптоми и как биха подходили към някого, за когото са загрижени.

В сряда имахме отворен семинар с Борислава Люцканова, професионален диетолог. Поканихме учениците да се присъединят към нас за обед, а г-ца Люцканова сподели съвети за здравословно хранене и отговори на въпроси.

В четвъртък Ерин Рафърти проведе открит курс по йога за всички випуски. Учениците се запознаха с основните постановки в йогата, както и с ползата от дълбокото дишане за тялото и съзнанието.

За финал на седмицата предложихме безплатни плодове на учениците в трапезарията, както и съвети за здравословно хранене и къде да намерят допълнителна информация.

Медицинският клуб и "Здраве и благоденствие" биха искали да изразят благодарността си на всички участници, чиято подкрепа допринесе за успеха на Седмицата на информираност за хранителните разстройства! Освен това искаме да ви напомним, че засегнатите от хранителни разстройства се борят всеки ден. Колкото повече се говори за тази трудна тема, толкова по-лесно ще е за страдащите да получат помощ. Ако ваш познат страда от хранително разстройство или искате да научите повече, допълнителна информация може да получите тук:

Как да разпознаем признаците 

Как да подходим към наш близък

Как да помогнем на семейство и приятели

Общество за осведоменост относно хранителните разстройства