FISSION 2019

FISSION е едно от големите събития през учебната година. Ученическа инициатива, колкото вдъхновяваща, толкова и сложна, която привлича външни гости, учители, служители и спонсори – то си е тежък труд. А награда за този труд е самото съществуване на този научен форум. FISSION е въплъщение на стоящото в основата на Американския колеж – ученическо творчество, което вдъхновява на само нашата общност, а се простира и отвъд нея.

Тази година наградените модели включваха прозрачно дърво и механична ръка, а експериментите изследваха стробоскопския ефект и влиянието на разноцветни светлини върху растежа на растенията.

Водещата ученическия организационен комитет, дванайсетокласничката Йоана Николова, сподели: "Според мен събитието мина доста успешно, справихме се с множество предизвикателства - очаквани и не. FISSION много порасна и му отива да се провежда в два дни на веселие и наука."

Нейният екип се справи похвално с многопластовата организация, включваща множество училища от цяла България и гости от Румъния. Участваха общо 48 проекта, като Американският колеж взе първи награди в трите категории "Химия," "Биология" и "Физика/инженерни науки."

Йоана каза: "Надяваме се, че успяхме тази година да заинтригуваме участниците и да създадем атмосфера на интерес и иновации. Много участници дойдоха след награждаването да ни благодарят и да изявят желание да участват отново, така че, мисля, сме свършили добра работа."

Наистина президентът на колежа д-р Ричард Т. Юинг мл. написа: "Добавям и своите сърдечни поздравления за нашите победители, за всички участници, за всички организирали и подкрепили FISSION и изложението на природните науки в колежа, както и на д-р Чакърова за непоклатимото й ръководство!"

Някои от партньорите, които направиха събитието възможно чрез финансиране или организация, са фондация "Америка за България," Нов български университет, Juliany и Фонда за ученически дейности на колежа.

В заключение Йоана каза, "Сега идва време някои от нас да почиваме усилено, а други да започнат новия цикъл на работа, както си му е редът - за което им пожелаваме успех."

fission-splashjpg