АМЕРИКАНСКИЯТ КОЛЕЖ С НОВ ПРЕЗИДЕНТ ОТ 2015-2016 УЧЕБНА ГОДИНА

Удоволствие е за мен да съобщя, че следващият президент на Американския колеж в София ще бъде Ричард (Дик) Юинг. Д-р Юинг ще заеме президентското място на 1 юли 2015 г. след пенсионирането на настоящия ни президент.  През миналата учебна година Д-р Пол Джонсън уведоми Борда на настоятелите за намерението си да се пенсионира на 30 юни 2015 г. след 40-годишна кариера в областта на образованието във и извън САЩ. Пол сподели, че той и съпругата му Териса Моникен считат времето, прекарано в Колежа, за един от най-удовлетворяващите периоди в живота си.

Бордът на настоятелите организира комисия от петима настоятели, ангажирани с избирането на нов президент. Съгласих се да ръководя процеса. Наехме утвърдена фирма за подбор на персонал (Search Associates) и обявихме международен конкурс за работната позиция. Получихме документите на 19 кандидати, отговарящи на критериите ни, сведохме списъка им до шестима и интервюирахме тримата, които счетохме за най-подходящи. Двама от тях решихме да изпратим на посещение в Колежа. Те посетиха училището през май.

След подробно обсъждане на професионалните квалификации на всеки финалист, внимателен преглед на препоръките им и вземане под внимание на отзивите от страна на Колежа, комисията по подбор стигна до единодушно заключение, че Дик Юинг най-точно ще отговори на новите нужди и настоящите предизвикателства в училището. Бордът одобри препоръката ни и през юни завърших успешно преговорите по договора с Д-р Юинг.

Дик Юинг разбира от качествено образование.  Той има дипломи от Йеил, от Универистета на Вирджиния, както и докторска степен от Харвард. В професионален план в продължение на над 30 години Д-р Юинг е бил директор на едно от най-престижните независими училища в района на Вашингтон и е бил член на борда на настоятелите на няколко други училища. Дик е заемал ръководни длъжности в различни национални образователни асоциации, изнасял е лекции на няколко конференции и е един от авторите на раздел за разнообразието и вписването в издание за управление на промяната. Като син на дипломат, Дик е учил в международно училище в Бурма и е започнал учителската си кариера като преподавател в университета Линян в Хонг Конг.

Препоръките му са блестящи, отдадеността му на учениците е добре известна, а ентусиазмът му да се присъедини към общността на Американския колеж е заразителен. Дик е бивш световен шампион по гребане и все още кара лодка с весла по река Потомак, когато има възможност. Той и съпругата му Джейн са родители на две пораснали деца.

С едногодишно предизвестие, смяната на президента би трябвало да мине съвсем гладко.  Д-р Юинг ще използва следващата година, за да работи с Пол, с ръководството на Колежа и с Борда на настоятелите и ще се запознае с оперативните проблеми и стратегическите ни намерения при навлизането в нова фаза на развитие за Колежа. Дик ще участва в срещи на настоятелите във Вашингтон през ноември и ще се присъедини към Пол по време на годишното му пътуване за набиране на персонал през февруари. Очакваме Д-р Юинг да бъде представен пред общността на Американския колеж през следващия май по време на церемонията по дипломирането на Випуск 2015.

Промяната никога не е лесна, особено когато е промяна в ръководството. Пол Джонсън показа изключително лидерство и ще продължи да го прави още една учебна година. Сигурни сме обаче, че Дик Юинг самоуверено ще встъпи в ролята си и ще продължи да направлява развитието на Колежа през тези сложни за България, Европа и света времена.

 

Роджър Уитакър, Доктор на философските науки

Председател на Борда на настоятелите

Американски колеж в София

Професор, Университет Джордж Уошингтън

Вашингтон, окръг Колумбия