Преглед на баскетболния сезон в колежа 2019-2020 г.

от треньор Камерън Найт

Е, баскетболният сезон за 2019-2020 г. приключи, но тази година със сигурност ще остане в историята като едно зашеметяващо приключение. Момичетата отчетоха много успешен сезон, като първият отбор спечели повече мачове, отколкото през всеки предходен сезон. Благодарение на високия интерес, успяхме да сформираме и втори отбор, което е обещаващ знак за бъдещето на момичешкия баскетбол в колежа. В софийската училищна лига на Националната аматьорска баскетболна асоциация (NALB), първият отбор на момичетата си осигури второ място за сезона, а вторият се класира на четвърто.

Момчетата също записаха вълнуващ сезон. Въпреки че първият отбор отстъпи с тежката загуба в още началото на сезона пред Англо-американското училище, той успя да надделее във впечатляващия финален мач, игран в колежа, за да си осигури първо място и да си върне трофея на Софийската училищна лига. Въпреки някои трудни мачове, състезателите от втория отбор на колежа показаха много издръжливост и ангажираност през този сезон и се класираха четвърти.

Въпреки че сезонът за Софийската ученическа лига по баскетбол завърши на 24 февруари, отборите на момчетата и момичетата от колежа се очаква да играят още мачове в рамките на Ученическите игри. Това е турнир, който се провежда в цяла България, в който нашите състезатели преминаха без загуба през първия кръг, доказвайки се като шампиони на Младост. Предвид ситуацията в момента, продължението на турнира не е ясно, но се надяваме в крайна сметка той да се състои и да пожънем повече успех с напредването на колежанските отбори към по-трудните етапи.

Отборите ни имаха и невероятната възможност да участват и в първенство в чужбина. В началото на февруари момичетата и момчетата, заедно със своите треньори и директора на спортната програма, заминаха за Израел, за да се състезават в турнира в Американското международно училище "Улуърт Барбър" в Тел Авив. Въпреки доблестните усилия на колежаните и някои мачове, които се решиха в последните секунди, отборите на момичетата и момчетата се класираха на четвърто място.

Освен баскетбола, учениците успяха да се насладят и да се поотпуснат за известно време в Мъртво море, да разгледат Тел Авив и Яфа и да научат повече за културата и историята на Израел. Имаха възможност и да се сприятелят с ученици от различни международни училища и със семействата, които ги приютиха по време на престоя ни там.

Като цяло, това е сезон, който нашите баскеболисти ще запомнят. На всички, които участваха в това приключение, независимо дали като играчи, треньори, рефери, организатори или фенове, много благодаря!

До следващия сезон,

Треньор Кам Найт