В една много далечна галактика

Как загива черната дупка? Като срещне друга черна дупка. Двете се завихрят в спирала на консумация, сливане, смърт и възраждане – вече под формата на неутронна звезда. Наскоро учени на Земята за първи път са засекли това космическо събитие чрез гравитационни вълни.

Със своята увлекателна лекция за това събитие, де факто астрономът на Американския колеж в София Крисчън Йънгс спечели точки за извънкласна дейност. С момчешки плам и възрожденска брада, магнетичният учител поднесе коктейл от неразбираема наука и Тъмната страна на Силата.

Казано накратко, на безброй светлинни години от тук две черни дупки танцуват една с друга и така разпръскват гравитационни вълни. Астрономи от обсерваториите LIGO в Луизиана и щата Вашингтон са засекли тези вълни... или поне така интерпретират това, което са засекли, на основата на Айнщайновата теория за относителността. Нещата са предимно теоретични, когато става дума за еквивалента на протонно хлъцване пропътувало много парсеки.

Но лекцията на Йънгс беше завладяваща и просвещаваща. И високо оценена от неговите колеги, които аплодираха, зададоха практични въпроси и продължиха да дискутират темата на път за последвалите родителско-учителски срещи.

Благодаря, Крисчън!

За много по-смислено (от моето) обяснение на може би случващото се между онези две черни дупки, моля погледнете този материал:

http://www.space.com/31900-gravitational-waves-discovery-ligo.html