Благотворителни дебати в подкрепа на Непал

На 20 май шестима от преподавателите по английски език в 8. клас проведоха дебати с благотворителна цел, като набраха 2403 лв., които ще изпратят като помощ за бедствието в Непал. Хана Алън, Скот Блайуайз, Майкъл Дийгън, Румяна Иванова, Саманта О‘Хара и Лоръл Змолек-Смит дебатираха във формат „Световни училища“ пред цялата общност на колежа. Идеята за учителски дебат възникнала като отзвук на проекта за ученически дебати в 8.клас, в рамките на който всички осмокласници учиха формата „Световни училища“ в час и дебатираха. „Да водиш дебати е трудно. Искахме да покажем на учениците, че и ние, като учители, сме склонни да поставим себе си в същатата ситуация, макар и също като тях да се чувстваме уязвими“ – каза г-ца Алън. Нито един от учителите, които се включиха в инициативата, не беше участвал в дебати пред публика преди, но всички избраха да го направят в името на учениците и благородната кауза.

 

Тема на дебата беше: „Това правителство вярва, че принцесите на „Дисни“ са лош модел за подражание“. Учителите избраха тема, която би била едновременно забавна за публиката и дискусионна. Някои преподаватели дори се маскираха, за да направят преживяването по-интересно за учениците. В утвърждаващия отбор г-ца О‘Хара беше облечена като Бел от „Красавицата и Звяра“, г-ца Иванова - като Елза от „Замръзналото кралство“, а г-н Дийгън беше Снежанка от „Снежанка и седемте джуджета.“ Отрицаващият отбор включваше г-ца Алън, г-н Блайуайз и г-ца Змолек-Смит.  Аделина Иванова (12. клас), Стоян Тренчев (11. клас) и Евгени Марчев (10. клас), трима от опитните дебатьори от отбора по реч и дебати на Американския колеж, влязоха в ролята на съдии. След приключването на дебата Стоян Тренчев, настоящият президент на клуба, обяви за победители в състезанието всички, които с присъствието си или по друг начин са подкрепили благотворителната инициатива.

Набирането на средства в помощ на пострадалите при земетресенията в Непал не се изчерпа с дебатите: г-жа Змолек-Смит организира „баница предизвикателство“, като обяви, че ще направи две тави с домашна баница за класа, който събере най-много пари за каузата. В надпревара за домашната баница на г-ца Смит учениците събраха общо 935 лв., като клас 8/6 спечели наградата. В момента клубът по дебати организира „стотинкова война“, за да набере още средства. Всеки випуск „воюва“ срещу другите, като събира стотинки в буркан на випуска. За да спечелят, учениците трябва да „атакуват“ бурканите на противниковите випуски, като пускат стотинки вътре. Випускът с най-малко стотинки в буркана в края на състезанието става победител. Учениците биват насърчавани да участват и да „защият“ випуска си, като дарят пари в чужди буркани.

Трагедията, която сполетя Непал, е опустошителна. Това са само някои от начините, по които нашата общност може да помогне. В края на дебата г-ца Алън напомни на всички, че с уменията си могат да подобрят действителността, ако положат малко усилия. Ако желаете да получите повече информация или да дарите за каузата, моля, свържете се с г-н Дийгън на m.deegan@acs.bg.