ШАМПИОНИ ПО РЕЧ И ДЕБАТИ

От Румяна Михайлова

Бяла и наситено мъглива съботна сутрин. Петнайсет ученици от клуба по дебати на Американския колеж в София се качват на автобус за Монтана, готови да се състезават на регионалния кръг на фондация „БЕСТ“ за Северозападна България.

Някои деца са все още сънени и със слушалки на ушите се откъсват от случващото се наоколо, докато други нямат търпение да упражнят речите си и да обсъдят темите за дебатиране със съотборниците си. На излизане от София прозорците на автобуса обграждат пейзажи от изрязана хартия. Религиозната нетолерантност, отпускането на здравни осигуровки за хора, които са отказали да се ваксинират, както и въпросът дали политческата кариера би била подходяща за представители на шоубизнеса, са някои от темите, които учениците обсъждат в автобуса. Стигаме в ГПЧЕ „Петър Богдан“ в Монтана точно навреме за церемонията по откриването. На фона на видео с послания от дебатьорската общност в България, настоящият управител на фондация „БЕСТ“, Анна Фуселие, поздравява всички присъстващи и обявява началото на надпреварата по реч и дебати. Толкова сме въодушевени!

За учениците в Американския колеж, които са свикнали да печелят награди по дебати на национални турнири, този регионален турнир със стоте си състезатели е възможност да се упражнят и да усъвършенстват уменията си за публична реч. Два отбора на колежа (отборът на Бояна Атанасова, Габриела Иванова и Кристия Навущанова и този на Седа Радойкова, Ана-Мария Марковска и Александра Зидарова) се изправят един срещу друг на финалите по дебати и треньорът им Андрей Мирчев наблюдава представянето им внимателно. Ясно е, че децата са умели дебатьори, нека не ги лишаваме от конструктивна критика! Бояна, Габриела и Кристия печелят първото място, оставяйки второто на приятелките си Седа, Ана-Мария и Александра. После двата най-добри отбора се поздравяват с прегръдка.

Аз пък с вълнение гледам речите на Бояна Атанасова и Ива Вълчева. Бояна говори за религиозната нетолерантност, а Ива – за това колко много губим, когато спрем да се впечатляваме. Първо място за Ива, второ – за Бояна, браво, момичета!

И ако си мислите, че нашите първи и втори места по ораторство и дебати са голямо постижение, нека Ви представя пълен списък на наградите: награда за най-добър оратор в дебатите (Бояна Атанасова); награда за спортментство (отборът по дебати на Седа Радойкова, Ана-Мария Марковска и Александра Зидарова); второ място по интерпретация на проза (Габриела Иванова), шесто място по интерпретация на проза (Кристия Навущанова), четвърто място по рецитиране на поезия (Мила Марчева), както и голямата отборна награда за общо представяне.

Време е автобусът, натоварен с щастливи шампиони по реч и дебати, да се завърне в София за поредната учебна седмица. Толкова много искрящи лица в мъгливата неделна вечер!