Наши ученици с награди от „Фестивала по природни науки и инженерство – Виена 2015”

Двата най-добри проекта от тазгодишния Празник на природните науки в Колежа се състезаваха в категориите „Здраве и поведение на човека” и „Инженерство и технологии” във „Фестивала по природни науки и инженерство”, който се проведе на 14 март във Виена.

Горди сме да съобщим, че и двата ни проекта се класираха на първо място в своите категории. Поздравления за отличното представяне на Михаил Георгиев, Мариета Карастоянова и Цвета Каменова с проект „Ефикасна слънцезащита” и Никита Овсянников, Венеция Георгиева и Борис Зюмбюлев с „Робот в лабиринта”. Нещо повече – „Робот в лабиринта” взе наградата за най-добър проект от всички, представени от гимназиални ученици.

Събитието бе организирано за поредна година от виенското подразделение на Института за управление на ядрени материали (INMM) с цел да промотира инженерните и природните науки в училищата и да насърчава учениците да преследват кариери в различни области на науката и инженерството. Фестивалът привлече участници от международни училища от Австрия, Чехия, Словакия, както и от България, представена от Американския колеж. Тази година проектите бяха общо 101, изработени и представени от състезатели в две възрастови категории – прогимназиални и гимназиални ученици. Проектите бяха оценявани от жури, чиито членове са доказани в своята област учени. Оценяването продължи през целия ден, като всеки проект получи оценката на  поне трима съдии. Нашите ученици бяха интервюирани от до седем различни съдии. В крайна сметка и двата проекта на Колежа бяха наградени със Златни ленти за изключително представяне в съответните категории.

 
На горната снимка, отляво-надясно: Венеция Георгиева, Борис Зюмбюлев и Никита Овсянников с ръководителя на Катедрата по природни науки Красимира Чакърова
 
 

Михаил Георгиев, Цвета Каменова и Мариета Карастоянова (отляво-надявсно) представят проекта си пред член на журито