Демонстрация по лакрос в Колежа

На 27 февруари 2015 г. ученици на Американския колеж в София взеха участие в демонстрация на спорта лакрос. Първоначално измислена от индианците, според някои източници играта датира от 15. век.

Лакросът се играе от два отбора, които носят дървени стикове с мрежички в единия край. Топката се предава от мрежичка в мрежичка между съотборници, като целта е да се вкара гол на противниковия отбор. Ако играч изпрати топка от мрежата на своя стик в целта, отбелязва точка.

Чейс Филпот, стипендиант по програмата „Фулбрайт“ за помощник-учители по английски език и преподавател по английски език в Бургас, ръководеше  демонстрацията. Той е състезател по лакрос и фен на играта и се опитва да предизвика интерес към този спорт из цяла България. 

Чейс посети Американския колеж в София заедно с играчи от Софийския младежки отбор по лакрос (наречен „Нинджите), за да покаже на учениците от Колежа как да играят лакрос. След като даде кратки инструкции и учениците се упражниха, колежаните направиха демонстрация на играта. На учениците им хареса да научат за този нов спорт и да го пробват.

Демонстрацията беше планирана и организирана от Чейс Филпот и преподавателя по английски език в Американския колеж Скот Блaйуайз в сътрудничество с ръководителя на Катедрата по спорт Стефка Папазова. Всеки ученик на Колежа, който би искал да играе лакрос със софийските „Нинджи“, може да получи повече информация по темата на страницата им във фейсбук:

https://m.facebook.com/groups/1406110336361963?ref=bookmark